23 mart. 2020 | 12:05

Veste tristă pentru părinții care stau acasă cu cei mici! De ce vor primi mai puțini bani în luna aprilie

Știri generale
Veste tristă pentru părinții care stau acasă cu cei mici! De ce vor primi mai puțini bani în luna aprilie

Potrivit legii promulgate de președintele Klaus Iohannis, părinții au dreptul să stea acasă în perioada în care școlile și grădinițele sunt închise în contextul prevenirii și combaterii coronavirusului, cât și în alte situații în care unitățile de învățământ sunt închise temporar.

Care sunt prevederile proiectului de lege adoptat de președinte

Proiectul de lege a fost adoptat în urmă cu o săptămână, după ce școlile au fost închise în vederea evitării răspândirii cazurilor infectate cu coronavirus.

„Se acordă zile libere unuia dintre părinți pentru supravegherea copiilor, în situația închiderii temporare a unităților de învățământ unde aceștia sunt arondați, ca urmare a condițiilor meteorologice nefavorabile sau a altor situații extreme decretate de către autoritățile competente cu atribuții în domeniu”, prevede articolul 1 al proiectului legislativ.

Proiectul îi vizează pe părinții care au copii cu vârsta de până în 12 ani, înregistrați în cadrul unei unități de învățământ, cât și pe cei care au copii cu dizabilități înregistrați în cadrul unei unități de învățământ.

Potrivit acestei legi, părinții care vor sta acasă, vor primi 75% din salariu net. Zilele libere plătite se vor acorda la cererea unuia dintre părinți, respectiv a tutorelui legal, în cazul familiilor monoparentale.

Pentru a beneficia de aceste zile libere, va fi necesară depunerea unei declarații pe proprie răspundere de către angajat la angajator.

Părinții vor primi mai puțini bani în luna aprilie

Vestea adoptării acestei legi a bucurat mulți părinți care nu aveau posibilitatea de a-și lăsa copilul în siguranță, însă există și o veste mai puțin plăcută.

Potrivit ultimelor informații, Guvernul a decis ca o parte din banii alocați părinților pentru luna aprilie, să fie tăiată. Decizia a fost luată potrivit 195/2020 privind “instituirea stării de urgență pe teritoriul României, zilele lucrătoare până la încetarea situației de urgență decretată, cu excepția zilelor lucrătoare din perioada vacanțelor școlare”, potrivit pressalert.ro.

Astfel, având în vedere ordinul ministrului Învățământului privitor la structura anului școlar 2019 – 2020, vacanţa de primăvară este stabilită în perioada 4 aprilie – 21 aprilie 2020, motiv pentru care, părinții care stau acasă cu copiii nu vor primi cei 75% oferiți de stat.

Parteneri
Divorț în familia regală. Au decis să-și spună adio prin intermediul unui comunicat de presă
Redactia.ro
”Victima” luptătorului suspendat pe viață a răbufnit: ”Toată lumea i-a cerut”. Ce a pățit după episodul fără precedent
Digisport.ro
Zodii care își vor dubla norocul și vor obține bani rapid în perioada 24 – 30 aprilie. Vor avea parte de venituri suplimentare care îi vor face foarte fericiți.
Click.ro
Pepe o acuză Raluca Pastramă că l-a înșelat în timpul căsniciei. Neașteptat cum a aflat: „Mă striga 'nașule', venea la noi acasă..."
Viva.ro
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a arestat pe iubitul ei
Digi24
Un copil de 10 ani a făcut o mărturisire care le-a dat fiori polițiștilor și a dus la rezolvarea unui caz de crimă vechi de 2 ani
Digi24
Cum arată la interior vila din Las Vegas a Anamariei Prodan. 'Lămâi și mandarini ca ai mei nu are nimeni!'
Unica.ro
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews
Decizie pentru cei care nu locuiesc la adresa din buletin. E OBLIGATORIU în 15 zile
Capital.ro
Cel mai rapid dulce de post. O reţetă exotică din doar 3 ingrediente, gata în 5 minute
Antena 3
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl ei, un cântăreț cunoscut: “Tata era altceva”. Acum s-a aflat tot
Avantaje
Armata OBLIGATORIE în România? ANUNȚUL lui Iohannis! AVERTISMENT cutremurător privind RĂZBOIUL în Europa
Mediaflux
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Imagini cu Adelina Pestrițu în metrou. Cum s-a pozat în transportul în comun: „Faima nu te poate opri să faci lucruri normale”
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro