Veste surpriză pentru pensionarii din România. Cât va fi pensia minimă de la 1 ianuarie

de: Cătălina Burghelea
10 12. 2022

Ce se întâmplă cu pensiile de la 1 ianuarie 2023. Toți românii trebuie să știe că Ministerul Finanțelor a lansat în dezbatere publică proiectul deja celebrei Ordonanțe de Urgență prin care sunt majorare veniturile, în special a persoanelor vulnerabile. Documentul prezintă detaliat toate măsurile prevăzute pentru anul viitor, de la creșterea punctului de pensie, la ajutoarele acordate de stat pentru cetățenii cu venituri mici, inclusiv la plata facturilor la energie.

Anunț major pentru pensionarii români

De la 1 ianuarie 2023, punctul de pensie se va majora cu peste 10%, potrivit documentului lansat în dezbatere de Ministerul Finanțelor. Pentru a intra în vigoare, proiectul trebuie adoptat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial (MO). Așadar, pensia minimă garantată va ajunge la 1.125 de lei.

Ce urmează de la 1 ianuarie 2023

Proiectul de OUG aflat în dezbatere la Finanțe stabilește că punctul de pensie ajunge, de la 1 ianuarie 2023, la valoarea de 1.785 de lei, iar din 2024, această valoare se va majora cu rata medie anuală a inflației, plus 50% din creșterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat. Cât despre indemnizația socială pentru pensionari (așa-zisa pensie minimă garantată), ea va fi de 1.125 de lei, începând de luna viitoare.

Documentul cuprinde mai multe măsuri pentru pensionari, inclusiv un sprijin destinat celor cu pensii mici (sume cuprinse între 600 și 800 de lei). Și anul acesta, vârstnicii cu pensii mai mici de 2.000 de lei au primit de la stat, în luna iulie, un ajutor financiar unic în valoare de 700 de lei.

Ajutoare de la stat pentru cei cu pensii mici

Măsurile sunt necesare, spunea premierul Nicolae Ciucă săptămâna trecută, deoarece „perioada pe care o traversăm este una marcată de multiple crize la nivel mondial și trebuie să asigurăm o amortizare a efectelor generate de inflația crescută”.

Se măresc alocațiile copiilor

O altă veste bună este că se majorează şi alocaţiile pentru copii. Mai exact, este vorba despre o propunere legislativă pentru modificarea și completarea Legii nr. 61/1993 privind ajutorul de stat pentru minori. Politicienii români vor ca părinții să beneficieze de mai mulți bani încă din prima zi de viață a micuțului, nu din luna următoare, cum este în prezent.

„Având în vedere că toţi copiii din România au dreptul la alocaţia de stat conform Constituţiei, fără ca Legea fundamentală să menţioneze momentul la care acest drept se naşte, subînţelegându-se deci că acest drept aparţine copiilor de la naştere, nu de la un moment aleatoriu stabilit prin legi subsecvente, propunem modificarea art. 6 alin. (4), astfel încât dreptul la alocaţia de stat pentru copii să se stabilească încă din prima zi de naştere a copilului, iar copiii să beneficieze de alocaţia obligatorie de stat, conform art. 49 din Constituţia României încă din prima zi de naştere. (…)”, se menționează în proiectul de act normativ.