27 feb. 2024 | 10:35

Veste rea pentru România. Austria a anunţat blocarea intrării ţării noastre în Schengen: „Ar fi greşit să se dea undă verde”

News
Veste rea pentru România. Austria a anunţat blocarea intrării ţării noastre în Schengen:
Veste rea pentru România. Austria a anunţat blocarea intrării ţării noastre în Schengen- Ar fi greşit să se dea undă verde

Vești rele pentru România. Deși Klaus Iohannis a cetut aderarea completă la spațiul Schengen, Austria conține să se mențină fermă pe poziții și să se opună acestui pas important. Ministrul de interne al Austriei, Gerhard Karner, și-a exprimat părerea clară și a motivat alegerea sa.

Austria blochează intrarea României în Schengen

Ministrul de Interne al Austriei, Gerhard Karner, a făcut declarații puternice, subliniind dreptul de veto al Vienei în ceea ce privește aderarea deplină a României și Bulgariei la spațiul Schengen. Aceste comentarii au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă la Innsbruck, luni.

Gerhard Karner a exprimat opinia că este momentul potrivit pentru Austria să facă acest pas, insistând asupra integrării cu frontierele aeriene și maritime ale României și Bulgariei, începând cu 31 martie. El a subliniat nevoia de a renunța la „filosofii” și a acționa în mod concret pentru avansarea acestui proces.

Oficialul austriac a evidențiat că încheierea acordului privind aderarea aeriană și maritimă la Schengen a implicat negocieri dificile și a impus condiții clare. Printre aceste condiții se numără necesitatea securizării frontierei terestre și mobilizarea resurselor suplimentare ale Frontex la frontiera externă. De asemenea, a subliniat importanța returnării solicitanților de azil înregistrați anterior în România și Bulgaria către aceste țări.

„Mă gândesc foarte mult să facem acest pas acum (integrarea cu frontierele aeriene și maritime – n.r.) și să nu filosofăm despre următorii pași”, a declarat ministrul austriac de Interne.

Pressiunea asupra Austriei de a accepta aderarea completă a României și Bulgariei la spațiul Schengen a crescut în ultima vreme, cu atenția concentrată asupra rolului de obstacol al Austriei în această chestiune în cadrul Uniunii Europene. Acest aspect a fost evidențiat de presa austriacă, care a subliniat că Austria rămâne singura țară din UE care blochează această aderare.

Conform acordului „Air-Schengen”, persoanele care călătoresc din România și Bulgaria nu vor mai fi nevoite să tranziteze alte țări ale UE prin terminalele externe, însă controalele la frontierele terestre vor rămâne în vigoare, mai ales acolo unde s-au înregistrat cele mai mari probleme.

România a făcut presiuni constante pentru aderarea sa completă la spațiul Schengen, iar această dezvoltare reprezintă un pas semnificativ către această direcție, deși rămân încă obstacole de depășit și negocieri în curs pentru realizarea acestui obiectiv.

România intră parțial în Schengen

Presiunea asupra Austriei de a accepta aderarea deplină a României și Bulgariei în spațiul Schengen a fost subiectul unui amplu articol publicat în ziarul austriac „Kurier”. Publicația a subliniat faptul că Austria rămâne singura țară din Uniunea Europeană care se opune constant acestui pas.

Contextul politic și electoral din Austria a adăugat presiune asupra deciziei referitoare la aderarea României și Bulgariei la Schengen. În acest an, pe lângă alegerile europarlamentare, sunt programate și alegeri parlamentare în toamnă.

Partidul de guvernământ, al cărui membru este și ministrul de Interne Gerhard Karner, a adoptat o poziție fermă împotriva migrației ilegale, fapt care a influențat și mai mult discuțiile privind aderarea celor două țări la Schengen.

La sfârșitul lunii decembrie, Consiliul UE a anunțat că România și Bulgaria vor intra în spațiul Schengen cu frontierele aeriene și maritime la data de 31 martie 2024. Cu toate acestea, negocierile din decembrie 2023 au evidențiat dificultățile în ceea ce privește stabilirea unei date concrete pentru ridicarea controalelor la frontierele terestre. Autoritățile române au încercat să impună o astfel de dată, însă nu au reușit decât să obțină o promisiune de a purta negocieri ulterioare.

Vezi și: Țara care vrea să convingă Austria să permite aderarea României la Schengen. Aliat surpriză pentru noi

În declarația comună semnată de cele trei țări la finalul anului, se menționează „angajamentul de a discuta în 2024 o dată pentru o posibilă ridicare a controalelor la frontierele terestre”. Această discuție este însă condiționată de aplicarea a cinci măsuri menite să îmbunătățească situația migratorie în Austria.

Acest aspect a stârnit îngrijorări și controverse, întrucât măsurile suplimentare solicitate nu au fost aplicate în cazul altor țări care au aderat la spațiul Schengen.

În final, decizia privind aderarea României și Bulgariei la Schengen revine Austriei, deoarece deciziile trebuie luate în unanimitate în cadrul UE. Această responsabilitate este subliniată chiar în decizia oficială a Consiliului UE, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii:

 „Consiliul depune eforturi pentru a lua o decizie de eliminare a controalelor asupra persoanelor la frontierele terestre interne. Decizia respectivă se adoptă de către Consiliu hotărând în unanimitate, în conformitate cu articolul 4 alineatul (2) din Actul de aderare a Republicii Bulgaria și a României din 2005”

Parteneri
O româncă, vedetă la cea mai mare televiziune din Italia după ce ar fi sedus și înșelat un bătrân din Milano. Imagini incredibile cu femeia și jurnaliștii italieni
Redactia.ro
O recunoști? A fost cea mai bine vândută artistă din epoca interbelică. A depășit-o chiar și pe Maria Tănase
Click.ro
VIDEO Momentul atacului din Crângași. O cameră de bord i-a înregistrat pe cei doi tineri care loveau un bărbat cu bâte
Digi24
Rusia a descoperit rezerve uriașe de petrol în teritoriile din Antarctica revendicate de Marea Britanie
Digi24
Acasă la Laura Cosoi. Imagini superbe din casa de poveste a actriței / FOTO
Unica.ro
Premierul slovac Robert Fico a fost împușcat. Starea lui e una „critică”
EVZ.ro
Cum a fost surprins Ronald Gavril, iubitul Anamariei Prodan, la întoarcerea în România, de către parteneră. Luptătorul va participa la gala sportivă organizată de impresară
Spynews
Au vrut să-l asasineze pe prim-ministru. Mesajul lui Ciolacu: Sunt profund șocat
Capital.ro
Pensionarii care vor primi 700 de lei în plus. 2,8 milioane de gospodării din România beneficiază de această măsură
Antena 3
După 12 ani, se întoarce la PRO TV. Primele declarații: „Tot felul de neajunsuri și neînțelegeri..”
Avantaje
SIMONA HALEP, RELAȚIE AMOROASĂ SECRETĂ cu un MILIONAR ROMÂN! Bărbatul are deja o CONCUBINĂ și un COPIL
Mediaflux
BOMBĂ! A apărut femeia cu care Traian Băsescu a avut o relație de DRAGOSTE
Stiri din Lume
Jurații de la Chefi la cuțite, detalii din culisele emisiunii, înainte de Marea Finală. Cum a fost competiția pentru Richard Abou Zaki sau Alexandru Sautner
Spynews.ro
Ce se întâmplă dacă lucrezi sau speli când ai cruce neagră sau cruce roșie în calendar. Ce spune biserica
Realitatea.net
Florin Salam, în genunchi în fața soției după ce Roxana i-a oferit cadou o mașină de lux! Cum arată noul bolid al manelistului
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'
Shtiu.ro