31 mart. 2023 | 16:30

Veste proastă pentru românii cu rate la bancă. Cât vor crește și ce se întâmplă cu IRCC

Social
Veste proastă pentru românii cu rate la bancă. Cât vor crește și ce se întâmplă cu IRCC
Cresc din nou ratele românilor cu credit la bancă

Veștile nu sunt deloc îmbucurătoare pentru cei care au rate la bănci. Indicele IRCC va înregistra o nouă creștere începând de luni, 3 aprilie, ceea ce va duce la o nouă majorare a sumelor pe care românii le datorează, lună de lună, instituțiilor bancare. Iată cu cât va crește indicele IRCC.

Cresc din nou ratele românilor cu credit la bancă

O nouă lovitură pentru cei care au rate la bănci. Indicele IRCC, cel care se aplică în cazul împrumuturile noi ipotecare și de consum acordate după mai 2019, va crește la 5,98%, din prima zi a lunii aprilie 2023. Așadar, după multiple majorări ale ratelor, iată că urmează ca valoarea acestora să crească din nou.

În prezent, IRCC are o valoare de 5,71%, iar ROBOR a ajuns la 6,85%. Următoarea valoare a IRCC se va aplica pentru următoarele trei luni, adică de la 1 aprilie până la 1 iulie 2023. În urma majorării, însă, IRCC va rămâne, în continuare, sub ROBOR.

La ce valoare va ajunge

În cursul zilei de luni, 3 aprilie, BNR va publica noul nivel al Indicelui de Referință pentru Creditele Consumatorilor – IRCC. Potrivit calculelor specialiștilor, nivelul se va situa în jurul valorii de 6% (calculat pe baza datelor din T4/2022), dar unii analiști estimează că acest prag poate fi depășit.

IRCC este un indice de referință bazat pe tranzacții efective, care se utilizează în special la creditele acordate persoanelor fizice. ROBOR, folosit în mod tradițional, se bazează pe cotațiile afișate pe piață. Din nefericire, ratele românilor au crescut accelerat în ultimul an, odată cu dobânzile, ajungând chiar în unele cazuri să se dubleze.

Spre exemplu, pe 1 aprilie 2022, IRCC, reglementat de OUG 19/2019, creștea la 1,86%, de la 1,17% cât era în prima zi a anului trecut.

„IRCC-ul este de fapt un ROBOR pe termen scurt cu o întârziere de 6 luni. Va fi probabil la vârf la următoarea scadență care începe pe 1 aprilie, va fi undeva la 6,02, asta nu înseamnă că vor coborî dobânzile rapid la 1% așa cum a fost acum 3 ani. E imposibil, nu că nu ne dorim”, a spus spune purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu, la Europa FM.

Citește și: Cât a ajuns să plătească un român rata lunară pentru un credit de 50.000 de euro. Suma e revoltătoare!

Parteneri
Se spală sau nu în a treia zi de Paște? Ce spun preoții despre Marțea Albă
Redactia.ro
Ultimii condamnați la moarte de Ceaușescu, în perioada comunistă. Ce fapte au comis „Bachus” și Ion Pistol, doi dintre cei mai cunoscuți infractori din istoria României
Click.ro
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50 de ani, experții au aflat motivul
Digi24
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția a vorbit de un "un atac sinistru de tip paramilitar"
Digi24
Emily Ratajkowski, 'femeia cu cei mai frumoși sâni', apariție de senzație într-o rochie super decoltată / FOTO
Unica.ro
Obicei mai puțin cunoscut de români. Ce se face în a doua zi de Paște
EVZ.ro
Cum arată casa lui Nea Florică, devenit viral pe TikTok pentru replica „Mi-a dat pachet”. Are 57 de ani și locuiește la țară / FOTO
Spynews
INTERZIS pe tot teritoriul României. Legea pe care niciun român nu o va încălca
Capital.ro
Produsul tradițional preferat de români care nu va mai avea același gust. UE a dat directiva
Antena 3
A divorțat de un celebru prezentator TV și s-a recăsătorit cu un om de afaceri. Cum arată acum și cu ce se ocupă
Avantaje
Anunțul AȘTEPTAT de TOȚI pensionarii! VIN TALOANELE MĂRITE
Mediaflux
Ele sunt fetița de patru ani și bunica ei, care au murit în Călărași, după ce au mâncat pește. Familia se pregătește să le înmormânteze, în ajunul Paștelui / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Delia, în vacanță cu părinții! În ce destinație de vis i-a dus pe mama și tatăl ei de Paște. Imagini rare
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro