Veste proastă pentru o categorie de pensionari. Îngheață pensiile, anunțul e clar

Veste proastă pentru o categorie de pensionari. Îngheață pensiile, anunțul e clar
Ce pensii nu cresc de la 1 ianuarie 2023

Sunt vești proaste pentru o categorie de pensionari după ce s-a aflat că pensiile acestora nu vor crește de la 1 ianuarie 2023. Începând cu anul viitor, milioane de pensii vor fi majorate cu 12,5% și, în plus, cei cu pensiile mici vor primi și ajutoare de la stat. Căror pensionari li se „îngheață” veniturile.

Ce pensii vor fi înghețate în 2023. Aceste categorii de pensionari nu beneficiază de majorare

Pensiile au fost mărite de Guvern cu 12,5% de la 1 ianuarie 2023, însă nu toți pensionarii vor beneficia de această majorare.

Astfel, cinci categorii de pensii de serviciu, cunoscute ca și pensii speciale, nu vor beneficia de mărirea din 1 ianuarie 2023, guvernul Ciucă urmând să pregătească o Ordonanță de Urgență în acest sens.

Pensiile speciale rămân la aceeași valoare

Noile măsuri ce urmează să fie adoptate prin ordonanță de urgență stipulează că pensionarii din cele cinci categorii să nu beneficieze de o majorare a veniturilor, acestea urmând să rămână la valoarea pe care o au acum.

Cu toate astea, Guvernul Nicolae Ciucă intenționează să indexeze o parte de pensii cu un procent cuprins între 1% și 12,5%, conform unui proiect de Ordonanță de Urgență (OUG).

Cum vor crește pensiile militarilor

Astfel, pensiile militare de stat se vor indexa cu un procent cuprins între 1% și 12,5%, în funcție de data stabilirii dreptului la pensie, pentru a se acoperi astfel rata medie anuală a inflației.

Guvernul a decis să înghețe pensiile speciale pentru că sumele sunt mari, iar pensionarii se pot descurca suficient de bine cu veniturile pe care le au în prezent.

În plus, mărirea acestor pensii ar fi însemnat un efort mare pentru buget, sumele fiind mult mai mari decât pensiile normale.

Cine se alege cu pensia înghețată

1. Pentru personalul aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România: în anul 2023, pensiile de serviciu stabilite în condiţiile legii nu se actualizează cu inflația.

2 Pentru personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea şi al personalului care funcţionează în cadrul Institutului Naţional de Expertize Criminalistice: în anul 2023, pensiile de serviciu stabilite în condiţiile legii nu se actualizează cu rata medie anuală a inflaţiei.

Parlamentarii rămân cu pensiile de acum

3. Pentru funcţionarii publici parlamentari: în anul 2023, pensiile de serviciu stabilite în condiţiile legii nu se actualizează cu rata medie anuală a inflaţiei.

4. Pentru membrii Corpului diplomatic şi consular al României: în anul 2023, pensiile de serviciu şi pensiile de urmaş stabilite în condiţiile legii nu se actualizează cu inflaţia.

Pensionarii de la Curtea de Conturi, pensii înghețate

5. Pentru membrii Curţii de Conturi: în anul 2023, pensiile de serviciu stabilite în condiţiile legii nu se actualizează cu cu inflaţia.

Urmăriți Playtech.ro și pe