28 oct. 2022 | 21:45

Veste proastă pentru angajații din România. Ce se întâmplă cu salariile în 2023

Știri generale
Veste proastă pentru angajații din România. Ce se întâmplă cu salariile în 2023
Veste proastă pentru angajații din România. Ce se va întâmpla cu veniturile salariaților în următorul an de zile.

Veste proastă pentru angajații din România. Consecințele crizei economice actuale se vor resimți la nivel de venituri salariale în anul 2023. Deși prognozele economice au arătat că în anul curent salariile ar urma să crească, situația angajaților nu va fi deloc bună anul viitor. Câștigul real al salariaților ar urma să scadă sub estimări.

Veste proastă pentru angajații din România

În ciuda tuturor crizelor cu care ne-am confruntat în ultimii ani de zile, România a reușit să mențină un echilibru economic cât de cât stabil, sunt de părere specialiștii din domeniu. Piața forței de muncă a fost sprijinită prin diverse măsuri implementate atât pentru angajați, cât și pentru angajatori.

Cu toate acestea, anul 2023 nu va fi cel mai fericit pentru salariații din România. Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP) vorbește despre o scădere a câștigurilor angajaților, anul viitor. În anul curent, estimările realizate de specialiști au arătat că veniturile românilor cu crescut cu puțin peste zece procente. În 2023, lucrurile vor sta diferit.

Salariile angajaților din România vor scădea cu aproximativ două procente, arată reprezentanții CNSP, în cadrul unei noi analize realizate pentru perioada 2022-2026. Totul, pe fondul inflației înregistrate în țara noastră. În luna septembrie 2022, rata inflației a atins un nivel de aproape 16%, de la 15,32%, cât a fost în luna august.

Ce se va întâmpla cu locurile de muncă

Potrivit reprezentanților CNSP, ritmul anual de creștere a salariului mediu brut va fi de 9,1% în următorii patru ani de zile. În anul 2023, câştigul salarial mediu brut va fi de 6.789 lei pe lună. Salariul net se va majora, teoretic, cu 11,4%. În realitate, din cauza ratei inflației crescânde, majorarea va fi de doar 1,7%.

Majoritatea românilor nici nu vor resimți „creșterea” veniturilor salariale. Pe fondul crizei economice, veniturile angajaților din țara nostră vor scădea. Unele voci susțin că piața muncii se va confrunta cu o criză de amploare, mulți angajați urmând să rămână fără locuri de muncă.

„Încetinirea activităţii economice prevăzută pentru anul 2023 a condus la ajustări în jos ale nivelurilor estimate anterior pentru indicatorii de ocupare, cu 0,2 puncte procentuale, atât în cazul populaţiei ocupate (de la 0,9% în prognoza de vară la 0,7% în prognoza de toamnă), cât şi în cazul numărului de salariaţi (de la 1,8% în prognoza de vară la 1,6% în prognoza de toamnă)”, spun reprezentanții CNSP.

În ceea ce privește rata șomajului, aceasta a atins, în România, nivelul de 5,4% în anul curent. Anul viitor, numărul șomerilor ar urma să scadă, potrivit analizei realizate de CNSP. La fel se va întâmpla și peste doi ani de zile, când rata șomajului va fi de 4,8%. În anul 2026, 4,4% dintre români ar urma să nu aibă loc de muncă.

Parteneri
Drama actorului Valeriu Pavel Dan. Ce a îndurat cu un an înainte de moarte
Redactia.ro
Artista celebră care a făcut dezvăluiri dureroase din prima căsnicie: „Nu aveam voie nici măcar să ies din casă!”
Click.ro
Kim Jong Un, prima declarație după ce Coreea de Nord a aruncat în aer drumurile de legătură cu Coreea de Sud
Digi24
Propunerea INDECENTĂ primită de Prințesa Diana de la un celebru miliardar. E INCREDIBIL ce a putut să-i spună!
Vocea.biz
EXCLUSIV / Oana Roman a ajuns la Psihiatru. Ce s-a întâmplat cu vedeta. Primele declarații
Unica.ro
Medicamentele care te pot lăsa fără permis auto. Lista actualizată
EVZ.ro
Dorian Popa are o nouă iubită! Cum arată femeia care l-a cucerit pe artist! Imagini exclusive cu cei doi, surprinse de paparazzi 
Spynews
Marea actriță pe care România a pierdut-o. A strălucit pe ecrane ca nimeni alta
Capital.ro
Sfântul pe care îl sărbătorim azi, 18 octombrie. O mulțime de români îi poartă numele. E cruce neagră în calendar
Avantaje
Doliu pentru Mircea Lucescu! Tragedie la DINAMO și RAPID
Mediaflux
Adrian Nartea și Cosmin Vîjeu, primul mesaj după ce au fost eliminați de la Asia Express. Au părăsit competiția în ediția din 16 octombrie
Spynews.ro
De ce nu existau țărani grași acum 100 de ani. Dieta zilnică a strămoșilor noștri o să te surprindă
Realitatea.net
Motivul pentru care Mihai Găinușă și Șerban Huidu nu își mai vorbesc din 2014, după ani de prietenie
Antena 1
Ce țări au același imn? O melodie este împărțită de 3 state!
Shtiu.ro