Veste proastă pentru angajații cu studii superioare. Ce se întâmplă cu salariile lor în 2020

de: Ștefan R. Apostol
04 12. 2019

Instalat de puțină vreme Guvernul Orban propune revoluții fiscale dar și noi reglementări în ceea ce privesc salariile angajaților cu studii superioare, toate aceste modificări dorind să fie pus în aplicare, încă de la începutul anului următor.

Veste proastă pentru angajații cu studii superioare.

Conform surselor din piață, se pare că angajaților cu studii superioare li se pregătește ceva, este vorba de o Hotărâre de Guvern, în stadiul de proiect în acest moment, și anume înghețarea salariului minim diferențiat pentru studii superioare.

Veste proastă pentru angajații cu studii superioare. Ce se întâmplă cu salariile lor în 2020

Ce se întâmplă cu salariile lor în 2020

Prin acest proiect de HG intenția autorităților este aceea de a stopa majorarea venitului brut al angajaților cu studii superioare pe tot parcursul anului 2020, proiectul fiind deja lansat în dezbatere publică de Guvernul condus de Ludovic Orban. De altfel pe site-ul Ministerului Muncii este publicat acest proiect de lege și cu justificările Guvernului pentru implementarea acestei HG.

„Prin excepție (…), începând cu data de 1 ianuarie 2020, pentru personalul încadrat pe funcții pentru care se prevede nivelul de studii superioare, cu vechime în muncă de cel puțin un an în domeniul studiilor superioare, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, fără a include sporuri și alte adaosuri, se menține la suma de 2.350 lei lunar, pentru un program normal de lucru de 167,333 ore în medie pe lună, reprezentând 14,044 lei/oră.”

Nu cu mult timp în urmă, Ionel Dancă, șeful Cancelariei prim-ministrului, anunța acest lucru, dar sub o altă formă, dar în esență acesta era aspectul pe care l-a abordat în acea interperlare.

Veste proastă pentru angajații cu studii superioare. Ce se întâmplă cu salariile lor în 2020

”După ce va fi egalat de de salariul minim pe țară, salariul minim diferențiat pentru studii superioare o să dispară în câțiva ani, rămâne în plată nivelul salariului minim pentru cei cu studii superioare, urmând ca, în timp, prin creșterea salariului minim brut [pe țară], să se ajungă la același nivel și să existe un singur salariu minim brut pe țară.”, spunea Ionel Dancă săptămâna trecută.