Vești neașteptate din partea Guvernului, care a transmis că se pregătește să dea astăzi o Ordonanță de Urgență prin care li se va permite pacienților să se trateze la spitalele private cu asigurarea plătită de stat. Potrivit declarațiilor oferite, această urgență este impusă de presiunea pusă de pandemia de Covid-19 pe serviciul medical de stat.
Vestea că românii asigurați la stat vor putea să beneficieze de servicii medicale private nu are cum decât să bucure pe toată lumea. Din păcate, realitatea este puțin diferită de ceea ce credem noi, așa cum declară unul dintre experții în politici de sănătate.
Astfel, Sorin Paveliu susține că această ordonanță nu va fi neapărat în avantajul pacienților, astfel încât, banii asigurați de stat reprezintă o sumă mult mai mică decât costurile de la privat, astfel că pacienții vor fi nevoiți să scoată din buzunar o diferență semnificativă de bani.
Pe de altă parte, expertul subliniază faptul că noile reguli vor defavoriza, de fapt, sistemul de sănătate public.
„Este clar că această concesie favorizează sistemul privat, în dauna celui de stat, respectiv, prevede pe de o parte o creștere a numărului de paturi contractate în sistemul privat cu 10%, dar putem să punem lucrurile și invers. Asta presupune o scădere exact cu același număr de paturi din sistemul public, fără să existe niște criterii foarte transparente.
Tarifele în momentul de față sunt absolut neacoperitoare, nu de azi, de ieri, ci de vreo 4 ani se poartă această discuție, iar Ministerul Sănătății și Casa Națională, prin ordoananță, demonstrează că este incapabilă să rezolve această problemă”, a afirmat Sorin Paveliu, potrivit Aleph News.
Reprezentanții din Sănătate încep să tragă semnale de alarmă cu privire la efectele pe care valul patru al pandemiei le poate avea pentru societate și pentru sisitemul medical. Invitată în cadrul emisiunii „InSecuritate”, Ioana Mihăilă a afirmat că speră ca acest val patru să fie gestionat de toată lumea mult mai eficient și mai receptiv, astfel încât impactul asupra cetățenilor să fie mai mic.
„Cred că dacă este să ne uităm şi cum a evoluat pandemia anul trecut, cu o creştere a cazurilor în toamnă şi, mă rog, o evoluţie ciclică în acest an şi jumătate care s-a scurs de la debutul pandemiei, ne aşteptăm ca acest ciclu să revină.
Ce ne dorim este ca intensitatea acestui al patrulea val să nu fie una foarte mare. Şi atunci, aici e importantă în primul rând vaccinarea şi ne dorim ca răspunsul sistemului sanitar să fie unul rapid şi eficient şi aici e important pregătirea spitalelor”, a afirmat Ioana Mihăilă, potrivit sursei citate.