Veste extraordinară pentru cei care primesc ajutoare sociale și șomaj. Se dau bani în plus

Veste extraordinară pentru cei care primesc ajutoare sociale și șomaj. Se dau bani în plus
Lovitura devastatoare pentru un milion de români, alți 100.000 stau în incertitudine. Pandemia a pus capac singurului lor loc de muncă

Veste  nemaipomenită pentru unii dintre români! Ce trebuie să ia la cunoștință cei care primesc ajutoare sociale și șomaje? Ce sume se dau în plus acestora?

Bani în plus pentru românii care primesc ajutoare sociale și șomaj

Toate ajutoarele sociale cresc! Indicatorul social de referință ar urma să fie majorat de la 500 de lei la 1.200 de lei, arată profit.ro. Această majorare reprezintă 140% față de valoarea actuală, aceasta nefiind majorată de peste 10 ani. Schimbarea vine după ce în 2008 a fost stabilită valoarea actuală și a fost adoptată de către senatorii opoziției, care au votat un proiect de lege inițiat de PSD, ALDE și Pro România, care au guvernat până în cursul anului trecut, fără o decizie asemănătoare.

Indicatorul Social de Referință arată valoarea în raport cu care sunt calculate toate prestațiile sociale ca și venitul minim garantat, indemnizația de șomaj ajutorul de încâlzire sau chiar și alocația de stat pentru copii. Valoarea ISR poate să fie modificată prin cadrul unei hotărâri din partea Guvernului, în funcție de indicele de creștere a prețurilor de consum care este indicat anual sau anul trecut, lucru care este prevăzut în Legea nr.76/2002 care are în vizor sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă.

Bani în plus de la stat pentru românii care sunt asistați social și cei care beneficiază de șomaj tehnic
Bani în plus de la stat pentru românii care sunt asistați social și cei care beneficiază de șomaj tehnic

Ce arată proiectul de lege

”Raportarea prestațiilor sociale la ISR și plafonarea acestui indicator la nivelul stabilit în 2008 a făcut ca, în ciuda creșterii economice din ultimii ani, protecția socială pe care o oferă statul român să fie tot mai precară și insuficientă. Categoriile vulnerabile au fost excluse deliberat de la beneficiile creșterii economice. Astfel, ponderea gospodăriilor care nu au putut efectua la timp unele cheltuieli a crescut de la 23,8% în 2007 la 30% în 2018, INS”, arată acum aceiași inițiatori în noul proiect de lege.