Veste excelentă pentru români: TVA zero pentru alimente?! Ce se întâmplă cu benzina și motorina

Veste excelentă pentru români: TVA zero pentru alimente?! Ce se întâmplă cu benzina și motorina
Noi măsuri sociale pe masa guvernului Ciucă

După isteria care a cuprins populația, ca urmare a unor prețuri majorate la carburanți, și unele alimente de bază, guvernanții se gândesc serios să ia în calcul o propunere deja făcută de PSD. Conform unor surse guvernamentale, premierul Ciucă se gândește să aplice cota zero pentru TVA-ul la alimente și o reducere a accizei pentru carburanți.

Noi măsuri sociale pe masa guvernului Ciucă

Nu cu mult timp în urmă am asistat la o adevărată isterie a românilor, după viralizarea pe rețelele de socializare a unor prețuri majorate la carburanți. Efectul a fost cozi imense la stațiile de benzinărie, de unde românii cumpărau carburanți cu butoaiele.

La nici 24 de ore de la această isterie în masă a urmat alta. În mai toate supermarketurile din România au dispărut de pe rafturi baxuri întregi de ulei. Explicația, a fost iar efectul unei dezinformări și a unei noi panici în rândul populației.

Pe fondul acestor situații, guvernanții se gândesc serios să aprobe noi măsuri sociale, drastice, pentru a preveni scumpirile în masă, deja anunțate. Una din măsuri, despre care s-a mai discutat, este cea de cotă zero la TVA-ul la alimente. Măsura, dacă ar fi adoptată, ar opri, în teorie, creșterea prețurilor, mai ales la alimentele de bază, precum uleiul, zahărul, pâinea, etc.

O altă măsură, conform unor surse guvernamentale, ar fi o micșorare a accizei la carburanți. Numai că, din păcate, aici este o problemă. Având în vedere că România este un stat membru UE, Comisia Europeană ar putea taxa dur o astfel de măsură, asta ducând chiar la scăderea ratingului de țară și trecerea la procesul de infgringement împotriva României.

Guvernul vrea o reducere a accizei la carburanți

În pofida măsurilor de sprijin existente, inflația anuală a urcat peste așteptări la 8,35% în ianuarie. Banca centrală a României a majorat luna aceasta rata dobânzii de referință cu 50 de puncte de bază, mai mult decât se aștepta, până la 2,50%, și a declarat că prognozează o inflație de aproape 10% până la sfârșitul anului.

Pe fondul acestor date, Premierul Ciucă ia în considerare o reducere a accizei la carburanți. Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu spune că a „propus liderilor coaliției  soluția de reducere temporară a accizelor la carburanți cu 50%. Aceasta este doar o parte din amplul pachet de măsuri care are ca scop reducerea facturilor la energie și calmarea valului de inflație înregistrat la începutul acestui an.

Câciu nu a precizat când va intra în vigoare reducerea sau pentru cât timp, dar a spus că guvernul va purta discuții cu Comisia Europeană și cu marii distribuitori de carburanți pentru a reduce prețurile la niveluri suportabile.

România subvenționează deja o plafonare a prețurilor la electricitate și gaze pentru gospodării și alți utilizatori până la anumite niveluri de consum lunar din noiembrie până în martie.

Furnizorii de energie au avertizat că nu au fost încă rambursați pentru pierderile suferite ca urmare a plafonului, ceea ce le pune în pericol capacitatea de a se menține pe linia de plutire. Între timp, oficialii au declarat că intenționează să prelungească schema de sprijin începând cu luna aprilie, dar nu au convenit încă asupra unor măsuri specifice.