Veste excelentă de la pompă. Cât costă benzina și motorina astăzi, șoferii se vor bucura

de: Ștefan R. Apostol
08 05. 2023

La finalul săptămânii trecute, bursele anunțau a treia scădere a prețului petrolului Brent, o scădere săptămânală consecutivă din cauza problemelor economice. Pe de altă parte, pe piața locală putem vorbi de o veste excelentă de la pompă pentru șoferii români, majoritatea stațiilor de alimentare din țară având micșorări la prețul carburanților. Citește mai departe și află cât costă benzina și motorina astăzi.

A treia scădere a prețului petrolului Brent consecutivă

Deși prețul petrolului a crescut vineri, cu toate astea a scăzut pentru a treia săptămână consecutiv, după o scădere bruscă la începutul săptămânii, înaintea creșterii dobânzilor de referință și din cauza îngrijorării ca urmare a crizei bancară din SUA, despre care specialiștii spun că va încetini economia și va diminua cererea de carburanți.

Petrolul Brent a închis cu 2,80 dolari, sau cu 3,9% mai mult, la 75,30 dolari pe baril. Petrolul american West Texas Intermediate s-a stabilit în creștere cu 2,78 dolari, sau 4,1%, la 71,34 dolari, după patru zile de scăderi care au trimis contractul la minimele înregistrate ultima dată la sfârșitul anului 2021. Referința Brent a încheiat săptămâna cu un declin de aproximativ 5,3%, în timp ce WTI s-a prăbușit cu 7,1%, chiar și după revenirea de vineri. Ambele referințe au scăzut timp de trei săptămâni la rând, pentru prima dată din noiembrie.

Vezi și: Amenzi impresionante pentru benzinăriile din România după ce au mărit fără rușine prețul carburanților. E ireal!

Veste excelentă de la pompă. Prețul carburanților a scăzut din nou

În cursul zilei de ieri, 7 mai, la mai toate stațiile de alimentare Petrom, benzina standard ajunsese la un preț mai mic cu cel puțin 9 bani pe litru. În București, de exemplu, ieri șoferii cumpărau litrul de benzină standard la 6,3 lei, micșorarea fiind cu cel puțin 4 procente față de luna aprilie.

În același trend de scădere a fost, tot ieri, și prețul motorinei care, în comparație cu luna aprilie, a scăzut cu cel puțin 9,3 procente. Dar astăzi vorbim de o veste excelentă de la pompă, având în vedere că stațiile de alimentare au înregistrat o nouă scădere a prețului. Cu alte cuvinte vorbim de o diferență de preț considerabilă. Prețul s-a menținut la fel ca în ziua precedentă, iar specialiștii preconizează noi scăderi.

Vezi și: Țările cu carburanți mai ieftini decât în România. Ce preț au aici benzina și motorina

„OPEC+ şi Rusia au anunţat reducerea cantităţii de petrol livrate”

Trendul de micșorare a prețurilor, mai spun specialiștii „ţine de scăderea vânzărilor de carburanţi la nivel internaţional.”, dar atrag atenția asupra faptului că se va intra într-o perioadă de recesiune, efectul fiind și scăderea vânzărilor. O explicație a acestui trend este dat de vicepreședintele CFA România, Adrian Codîrlașu, referindu-se la anunțul recent al OPEC+ de a diminua livăririle de petrol:

„Acum câteva săptămâni, OPEC şi Rusia au anunţat reducerea cantităţii de petrol livrate. Scopul era de a creşte preţul petrolului. Preţul a crescut cam cu 15 dolari, de la aproape de 70 până la 85. Însă a apărut ofertă care a dus preţul înapoi de unde a plecat la acel anunţ, al OPEC Plus.”, spune Adrian Codîrlașu.

Rămâne de văzut dacă principalii jucători din piață vor merge mai departe cu micșorările de prețuri, sau în cel mai scurt timp vom asista la o nouă creștere necontroloată.