Ce trebuie să știe românii care stau la bloc? O nouă modificare se discută acum în Parlament. Despre ce este vorba? Cum explică acest lucru parlamentarii care au inițiat acest proiect?
Cei care nu au apucat să monteze repartitoarele pentru apă caldă ar putea avea parte de o surpriză imensă. Mai mulți parlamentari de la USR au depus un proiect de lege în privința amânării termenului limită pentru montarea acestora. Decizia luată pentru 31 decembrie se poate amâna acum încă un an.
Semnatarii sunt: Silvia Dinică, Cristina Prună şi Cristian Bordei de la USR. Aceștia au inițiat și depus un proiect de lege pentru amânarea termenului limită de montare a repartitoarelor pentru măsurarea consumului de energie pentru încălzire/răcire și apă caldă.
Cei de la USR spun că în modul acesta vin în ajutorul celor care nu au apucat să și le monteze până acum și care ar putea să le plătească la suprapreț. Senatoarea USR susține că reglementarea în această formă și timpul scurt provoacă o scumpire a repartitoarelor din cauza cererii sporite brusc. Scumpirea se va resimți de asemenea și în orașele mici.
„Oricărui consumator vulnerabil îi va fi greu să se conformeze până la termenul prevăzut de lege, mai ales că urmează primele facturi cu preţuri mărite la încălzire, apă caldă, energie electrică. Situaţia este una deosebit de urgentă”, a spus Silvia Dinică.
Cristina Prună a punctat că trebuie avute în vedere măsuri pentru a reduce facturile românilor, explicând proiectul USR de amânare cu un an a termenului (31 decembrie 2022).
Cristian Bordei a explicat că sunt multe locuințe debranșate de la rețeaua de încălzire centralizată, iar sistemul de distribuție a agentuluit termic este vechi și pierderile sunt mari în cele din urmă.
Proiectul în cauză completează Legea nr. 121/2014 în privința eficienței energetice și a fost înregistrat azi în Senatul României care îl va dezbate în calitate de primă Cameră.
„Tulburarea liniștii locatarilor între orele 22,00-8,00 şi 13,00-14,00 de către orice persoană prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare în localurile sau în sediile persoanelor juridice, în locuințele persoanelor fizice sau în oricare alt loc din imobile cu destinația de locuințe ori situat în imediata vecinătate a acestora”, prevede legea pe care trebuie să o aibă în vedere toți românii care locuiesc la bloc.