15 dec. 2022 | 09:30

Veste de ultimă oră pentru românii care stau la bloc. S-a dat lege, toți trebuie să aibă

Știri generale
Veste de ultimă oră pentru românii care stau la bloc. S-a dat lege, toți trebuie să aibă
Veste de ultimă oră pentru românii care stau la bloc

Autoritățile au votat o schimbare de ultimă oră ce îi vizează pe românii care stau la bloc. Ce vor fi obligați să își monteze în locuință, porivit prevederilor din noul proiect de lege adoptat recent în Plenul Camerei Deputaților.

O nouă obligație pentru românii care stau la bloc

Se anunță noi obligații pentru milioanele de români care stau la bloc. Marți, plenul Camerei Deputaților a adoptat un proiect de lege privind aprobarea OUG nr.130/2022 pentru modificarea şi completarea Legii nr.121/2014 ce vizează eficiența energetică.

Actul normativ oferă, printre altele, consumatorilor posibilitatea de a instala contoare inteligente şi individuale. Legea vine la pachet și cu o nouă obligație pentru cei care locuiesc la bloc. Aceștia vor fi nevoiți să își monteze contoare individuale ce măsoară consumul de încălzire, de răcire sau de apă caldă menajeră pentru fiecare unitate a clădirii în cazul imobilelor de tip condominiu şi în clădirile mixte dotate cu o sursă centrală de încălzire sau de răcire sau alimentate de sisteme de încălzire sau de răcire centralizată.

Prin aplicarea acestei legi, consumatorii vor putea să beneficieze de instalarea unor contoare inteligente, la cerere și în condiţii echitabile şi rezonabile, care să le ofere toate informaţiile relevante. Oamenii vor avea acces la date obiective şi transparente legate de propriul consum, prețurile asociate și costurile serviciilor asociate consumului lor.

„Aţi închis minele, aţi închis centralele pe cărbune şi vorbiţi de eficienţă? Bravo!”

Proiectul a trecut cu 261 de voturi pentru și 11 abțineri. Prin acest act normativ se dorește introducerea în legislația României a unor prevederi abia introduse de Directiva (UE) 2018/2002 referitoare la iniţiativa „Finanţare inteligentă pentru clădiri inteligente”, în contextul Directivei (UE) 2018/844 de modificare a Directivei 2010/31/UE privind performanţa energetică a clădirilor şi a Directivei 2012/27/UE privind eficienţa energetică. Astfel, se dorește facilitarea investițiilor în proiecte ce vor ajuta la creșterea performanţei energetice a clădirilor prin folosirea granturilor europene ca garanţie financiară.

Au fost momente tensionate în timpul dezbaterilor, deputatul AUR Sorin Muncaciu susținând că nu se poate vorbi despre eficiență energetică în condițiile în care în România s-au închis mine și centrale pe cărbune.

„Dumneavoastră, domnii din alianţă, aţi votat legea decarbonării. Prin această lege dumneavoastră aţi scos din producţie centralele pe cărbune şi nu le-aţi înlocuit cu nimic. Acum vorbim de panouri fotovoltaice, vorbim de consumatori locali, adică individuali, dar acele centrale le-aţi scos. Întrebarea se pune de ce aţi făcut acest lucru? Pentru că trăiţi în „Gagaland”, din cauza asta! (…) Aţi închis minele, aţi închis centralele pe cărbune şi vorbiţi de eficienţă, bravo!”, a transmis Muncaciu.