Veste de ultim moment de la pompă! Prețul petrolului a crescut luni, în timp ce îngrijorările legate de aprovizionare se intensifică în perspectiva iernii. Contractele futures pentru țițeiul Brent s-au stabilit în creștere cu 1,16 dolari, sau 1,3%, la 94,00 dolari pe baril. Țițeiul american West Texas Intermediate s-a stabilit în creștere cu 99 de cenți, sau 1,1%, la 87,78 dolari. În România, pe de altă parte, la finalul lunii septembrie expiră compensația de 50 de bani pe litrul de carburant. ASta face că, la mai puțoin de trei săptămâni până la expirarea compensației, prețurile la motorină și benzină să crească. Am testat piața și am aflat cât a ajuns să coste motorina înainte de expirarea reducerii de 50 de bani.
În următoarea perioadă, se așteaptă ca oferta mondială de petrol să se restrângă și mai mult. Efectul ar putea veni, odată cu intrarea în vigoare, la 5 decembrie, a embargoului impus de Uniunea Europeană asupra petrolului rusesc.
Grupul G7 va pune în aplicare un plafon al prețului la petrolul rusesc pentru a limita veniturile din exportul de petrol rusesc. Acest nou demers încearcă să pedepsească Moscova pentru invazia din Ucraina. Grupul a mai luat și alte măsuri pentru a se asigura că petrolul ar putea continua să circule către națiunile emergente.
Franța, Marea Britanie și Germania au declarat sâmbătă că au „îndoieli serioase”cu privire la intențiile Iranului de a relansa acordul nuclear. Eșecul de a revigora acordul din 2015 ar ține petrolul iranian în afara pieței. În același timp, ar menține o ofertă globală restrânsă.
Într-o veste și mai pesimistă pentru piețe, cererea de petrol din China s-ar putea contracta pentru prima dată în două decenii în acest an. Politica zero-COVID a Beijingului îi ține pe oameni acasă și reduce consumul de combustibil.
Pe plan local, România se confruntă cu o criză acută, iar prețurile la carburanți au crescut în aceste 9 luni la valori record. Ca urmare a acestei situații, guvernul lua decizia de a introduce o compensație de 50 de bani pe litru.
Deși măsura se dorea a diminua creșterile de prețuri, realitatea a fost cu totul alta. Așa se face că, indiferent de aplicabilitatea compensării, prețul pentru motirină și benzină a crescut.
Astăzi, 13 septembrie 2022, conform platformei de verificare a prețurilor, motorina a ajuns aproape 9 lei pentru un litru. Astăzi, OMV Petrom amai făcut o majorare a prețului la motorină, cu cel puțin 4 bani pe litru.
Așadar, în București, cel puțin, șoferii au cumpărat azi motorina cu 8,5 lei pe litru. De cealaltă parte, Rompetrol a anunțat o ieftinire a prețului pentru un litru de benzină, aceasta ajungând astăzi între 7,4 și 7,8 lei/litru, o scădere cu aproximativ 3 bani pe litrul de benzină.
Compensarea de 50 de bani, despre care Guvernul spune că s-ar putea să nu o mai prelungească, ar putea duce prețurile pentru motorină și benzină acolo unde erau la data implementării compensării, în urmă cu trei luni. Cu alte cuvinte pentru un litru de motorină am putea plăti la finele lui septembrie 9 lei, sau chiar peste 9 lei pentru un litru.