Veste de ultim moment de la pompă. Cât a ajuns să coste litrul de motorină

Veste de ultim moment de la pompă. Cât a ajuns să coste litrul de motorină
Ce se intampla cu pretul la motorina si benzina

Este veste de ultim moment de la pompă după ce s-a aflat cât a ajuns să coste litrul de motorină. Șoferii din România vor fi surpinși de ce ceea ce se întâmplă în ultimele zile cu benzina și motorina. Toate amănuntele interesante, în rândurile de mai jos ale articolului.

Ce se întâmplă în benzinării cu prețul benzinei și motorinei. Care sunt noile tarife

Prețul motorinei standard a coborât sub pragul de 8 lei litrul, deocamdată într-o singură stație din București, în urma deciziei de ieri a liderului pieței, OMV Petrom, de ieftinire a carburanților cu încă 10 bani pe litru.

Exemplul a fost preluat rapid și de către ceilalți concurenți din piață, cu excepția Lukoil. Un preț mai mic celui de 8 lei pe litru n-a mai fost înregistrat la motorină de la începutul lunii martie a acestui an.

Unde se vinde motorina cu mai puțin de 8 lei litrul

Pentru moment, singura stație unde motorina se vinde cu 7,99 lei litrul este cea Petrom de pe strada Doctor Herescu. În alte 27 de stații deținte de Petrom în București, costul motorinei standard era joi de 8,01 lei litrul.

După aplicarea reducerii de 50 de bani pe litru, care va fi prelungită până la finalul anului, prețul benzinei a coborât și el la 6,63-6.70 lei pe litru în stațiile Petrom și la 6,75-6,78 lei pe litru în stațiile OMV.

La ce preț a ajuns benzina

În urma micșorărilor de prețuri similare efectuate și de concurență, benzina se poate cumpăra cu 6,74-6,78 lei/l în stațiile MOL și Rompetrol, în timp ce motorina se poate cumpăra cu 8,06-8,10 lei/l. Lukoil n-a decis să reducă joi prețurile, astfel că acestea se situează la nivelul ceor din stațiile OMV, MOL și Rompetrol tradițional mai scumpe, și nu la nivelul celor din stațiile Petrom, unde de regulă, prețurile sunt mai apropiate.

Conform Consiliului Concurenței, de la 1 iulie 2022, odată cu intrarea în vigoare a OUG 106/2022, pe lângă reducerea de 50 de bani/litru aplicată de toți distribuitorii, prețul mediu al benzinei a scăzut cu 96 de bani pe litru, inclusiv reducerile de marți și joi, în timp ce prețul mediu al motorinei a coborât cu 45 de bani/litru.

Cum sunt prețurile la carburanți în România, comparat cu Uniunea Europeană

Dacă se face o comparație cu prețurile din UE, conform datelor furnizate de publicația Oil Bulletin a Comisiei Europene, prețurile medii ale benzinei din România au fost constant sub media europeană.

Impactul prelungirii perioadei de aplicare a compensării carburanților cu 50 de bani/l, din care jumătate este suportată de stat, este estimat de către autorități la 175 de milioane de lei pe lună.