24 aug. 2023 | 11:37

Veste cumplită pentru români. S-ar putea întâmpla cu facturile chiar din iarnă, gata cu ajutorul de la stat

News
Veste cumplită pentru români. S-ar putea întâmpla cu facturile chiar din iarnă, gata cu ajutorul de la stat
Românii ar putea rămâne fără prețuri plafonate la energie

Ne așteaptă o iarnă de coșmar? Măsura care prevede plafonarea prețurilor la energie aplicabilă până în 2025 ar putea dispărea chiar din acest an, ceea ce ar putea duce la o explozie a facturilor. Iată ce spune ministrul Energiei.

Românii ar putea rămâne fără prețuri plafonate la energie

Comisia Europeană a decis să nu prelungească măsurile de sprijin pentru energie, fapt pentru care iarna ar putea aduce facturi mai mari pentru români. Deși măsura de plafonare era luată în calcul până în anul 2025, autoritățile au în plan scoaterea acesteia.

Ministrul Energiei vine și spune că măsura pune o ”presiune majoră asupra bugetului”, dar se au în vedere variante pentru ca cei vulnerabili, cu un consum modest, să se poată bucura în continuare de aplicarea plafonării.

”Trebuie să țintim măsurile de sprijin către consumatorii vulnerabili. Una e să ai un venit lunar de 1.000 de euro, și alta de 10 000 de euro. S-a decis să reunim toate părțile implicate, să găsim aceste variante”, a spus ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Oficialul susține că prin eliminarea acestei măsură s-ar aduce astfel și mai mulți bani la bugetul de stat, în contextul în care sunt de acoperi găuri uriașe.

Citește și: Cât curent consumă aparatul de aer condiționat dacă îl ții pornit 8 ore pe zi. Factura la lumină va crește enorm

Cu cât ar putea crește facturile

În continuare, vom veni cu un exemplu de comparație de prețuri în cazul unei facturi a unui consumator casnic din București. Acesta locuiește într-un apartament cu două camere pentru care într-o lună a plătit o factură de 48,96 lei, pentru un consum de 72 kWh. Fiindcă s-a încadrat sub 100 kWh/lună, el a beneficiat de prețul plafonat la 0,68 lei/kWh.

Cu ajutorul comparatorului de prețuri de pe site-ul ANRE, Hotnews.ro a analizat cât ar trebui să plătească începând de iarna viitoare.

Prima ofertă de pe comparator: 0,73 lei/kWh. La acest preț, consumatorul ajunge la o factură de 52 de lei, cu 8% mai mare decât prețul plafonat

A doua ofertă ar crește factura cu 12%, urmând a plăti 54,19 lei. Și prețurile sunt în creștere, putând ajunge chiar și la un preț dublu.

În ciuda faptului că prețurile pe piața angro la energie sunt la jumătate față de anul trecut, ofertele de pe piață, la ora actuală, sunt mult peste prețul plafonat.

Citește și: Când intră următoarea tranșă de bani pe cardurile de energie. Anunţ important pentru milioane de români

Parteneri