Vara se apropie de sfârșit, însă căldura nu le dă pace românilor, motiv pentru care aerul condiționat este pornit în majoritatea locuințelor. Totuși, mulți dintre oameni sunt foarte atenți la consum, de frica facturilor imense. Iată ce au transmis specialiștii în domeniul energetic!
Specialiștii în domeniul energetic au dezvăluit consumul de energie al aparatelor de aer condiționat într-o oră de funcționare.
Mulți români care au în locuințe aparat de aer condiționat preferă să nu îl bage în priză, de frica sumelor colosale de pe facturile la energie.
Pe durata acestei perioade extrem de călduroase, țara noastră este afectată în continuare de temperaturi în creștere, ceea ce a determinat mulți cetățeni să ia în considerare pornirea aparatelor de aer condiționat în propriile locuințe.
Chiar și așa, frica de a primi facturi semnificativ mai mari în contextul scumpirii energiei electrice îi împiedica pe mulți dintre să acționeze în acest sens și caută alte soluții. De exemplu, acoperitul geamurilor cu un material de culoare închisă, încât să păstreze cât de cât răcoare.
În această situație, se conturează întrebarea în mintea multora cu privire la cât de multă energie consumă, în kilowați, un aparat de aer condiționat într-o oră de funcționare.
Te-ar putea interesa și: Trucuri ca să nu mai ai facturi umflate la curent. Cum îți faci viața mai ușoară cu panourile fotovoltaice și energia verde
Așadar, experții aduc în atenție că este esențial să cunoști puterea în kilowați pe care o deține aparatul respectiv, precum și clasa sa energetică, atunci când te decizi să achiziționezi un astfel de aparat.
Chiar dacă electrocasnicele cu o clasă energetică superioară pot părea mai costisitoare, inițial, vei observa că ele sunt mai economice pe termen lung în comparație cu cele mai puțin eficiente, asigurându-te economii de până la 40-60% la factura de energie electrică față de aparatele normale.
Cei care se întreabă cât consumă un aparat de aer condiționat pe oră pot găsi răspunsul simplu. De exemplu, un aparat de aer condiționat din clasa A+.
În cazul unui astfel de model, consumul mediu este de 1,08 kW/h, iar asta înseamnă că acest cost va fi de 0,8 lei plus 1,08 lei, în total aproximativ 1,86 lei pe oră.
Astfel, dacă se ia în considerare faptul că în timpul verii aparatul de aer condiționat este de obicei pornit în medie 8 ore pe zi, asta înseamnă că într-o lună vei avea 8 x 30 = 240 de ore de funcționare.
Prin urmare, calculul final se rezumă la 240 x 0,86 lei, adică vei achita o factură cu un plus de aproximativ 206 de lei lunar.
Citește și: Cum va arăta lumea în viitor: de unde ne vom lua energia electrică, totul va fi diferit