Un coronavirus înrudit cu virusul Sars-CoV-2, care cauzează Covid-19 la oameni a fost descoperit la liliecii cu potcoavă din Marea Britanie, denumit RhGB01. Informațiile au fost publicate, după ce noi cercetări au fost realizate în colaborare de Universitatea East Anglia, Societatea Zoologică din Londra și Public Health England (PHE).
Oamenii de știință au descoperit un nou coronavirus la liliecii din Marea Britanie, care este înrudit cu Sars-CoV-2, infecția care provoacă Covid-19. Un cercetător universitar de la University of East Anglia (UEA) a colectat materii fecale de la zeci de lilieci cu potcoavă mică. Ulterior, prin secvențierea genomului, a descoperit coronavirusul necunoscut anterior într-unul dintre cele 53 de eșantioane.
Virusul, identificat de experții de la Public Health England, a fost denumit RhGB01. Este puțin probabil ca acesta să amenințe oamenii. Cercetătorii spun că doar cu excepția cazului în care suferă mutații.
Deocamdată nu există dovezi că ar fi ajuns până acum la noi, au declarat experții. Coronavirusurile sunt o familie de organisme sferice similare acoperite cu vârfuri de proteine care le permit să se lege de celulele umane și animale.
Deși, de obicei, acestea provoacă doar boli minore, cum ar fi răcelile, unele pot fi mortale, cum ar fi Sars și Covid-19. RhGB01 este un sarbecovirus, ceea ce înseamnă că este înrudit cu Sars. Este primul descoperit fie în Marea Britanie, fie la liliecii cu potcoavă mică.
Diana Bell, de la UEA, a declarat că specia a fost probabil purtătoare a RhGB01 timp de mii de ani, iar acesta a fost detectat abia acum, datorită noilor cercetări. Ea a solicitat efectuarea de studii suplimentare pe diferite tipuri de lilieci și alte specii de animale.
„Liliecii cu potcoavă se găsesc în Europa, Africa, Asia și Australia, iar liliecii pe care i-am testat se află la extremitatea vestică a arealului lor. Viruși similari au fost descoperiți la alte specii de lilieci cu potcoavă din China, Asia de sud-est și Europa de est.
Cercetarea noastră extinde atât aria geografică, cât și cea a speciilor acestor tipuri de virusuri și sugerează prezența lor mai răspândită în peste 90 de specii de lilieci cu potcoavă. Descoperirile noastre evidențiază necesitatea unor teste genotipice robuste pentru aceste tipuri de virusuri în populațiile de lilieci din întreaga lume.
Și ridică o întrebare importantă cu privire la ce alte animale sunt purtătoare ale acestor tipuri de virusuri.”, spune Diana Bell, confotm publicației The Independent.
Andrew Cunningham, de la Societatea Zoologică din Londra, a adăugat că este posibil ca omenirea să fi subestimat răspândirea sarbecovirusurilor și, prin extensie, posibilitățile de mutație sau recombinare a acestora într-o formă care poate sări bariera speciilor pentru a ajunge la oameni prin intermediul gazdelor intermediare.
„Acest virus din Marea Britanie nu reprezintă o amenințare pentru oameni, deoarece domeniul de legare a receptorilor (RBD) – partea virusului care se atașează de celulele gazdă pentru a le infecta – nu este compatibil cu posibilitatea de a infecta celulele umane. Dar problema este că orice liliac care adăpostește un coronavirus asemănător cu Sars poate acționa ca un creuzet pentru mutația virusului.
Astfel, dacă un liliac cu infecția RhGB01 pe care am descoperit-o ar fi infectat cu Sars-CoV-2, există riscul ca aceste virusuri să se hibridizeze și să apară un nou virus cu RBD-ul Sars-CoV-2, putând astfel să infecteze oamenii.
Prevenirea transmiterii Sars-CoV-2 de la oameni la lilieci și, prin urmare, reducerea oportunităților de mutație a virusului, este esențială în cadrul actualei campanii globale de vaccinare în masă împotriva acestui virus.”, spune Andrew Cunningham.
Orice persoană care intră în contact cu liliecii, inclusiv speologii și lucrătorii din fauna sălbatică, ar trebui să poarte echipament de protecție individuală complet, au avertizat experții.
Aceștia au mai declarat că este esențial să se prevină infectarea mamiferelor cu Sars-CoV-2. Studiul lor despre noul virsur RhGB01 este publicat în Scientific Reports.