20 mai 2020 | 17:11

Veste cruntă pentru șoferi. Ce se întâmplă cu asigurarea RCA

Știri generale
Veste cruntă pentru șoferi. Ce se întâmplă cu asigurarea RCA
Veste cruntă pentru șoferi. Ce se întâmplă cu asigurarea RCA. Sursa foto: autoblog.md

Transportatorii din România critică mai multe modificări aduse de asigurători la Legea RCA, în Parlament. Aceștia ar vrea să plătească despăgubiri direct păgubiţilor, ca să „îi păcălească mai uşor”, susțin transportatorii.

Vești proaste pentru șoferi. Este vorba despre asigurarea RCA

Transportatoriii Autorizaţi și Transportatorii reuniţi în Confederaţia Operatorilor din România (COTAR) cere Parlamentului Român să acorde foarte multă atenţie Legii RCA, pentru a nu se crea probleme foarte grave în următoarea perioadă. Proiectul de lege care va modifica Legea RCA a fost spus în dezbatere publică.

Asigurătorii au propus eliminarea conceptului de reparaţie şi redefinirea conceptului de despăgubire, în circuitul daunelor de la RCA. Transportatorii susțin că această măsură ar însemna eliminarea service-urilor din circuitul direct al banilor, plata fiind făcută direct către păgubaș.

Veste cruntă pentru șoferi. Ce se întâmplă cu asigurarea RCA

Veste cruntă pentru șoferi. Ce se întâmplă cu asigurarea RCA

Efectele vor fi simțite de către toți șoferii

COTAR apreciază deschiderea parlamentarilor pentru dezbateri, dar trebuie să recunoaştem că o astfel de dezbatere online, sub presiunea timpului scurt, nu poate fi decât una superficială şi poate deschide calea adoptării unor prevederi nefericite ale căror efecte le vor simţi atât transportatorii, cât şi ceilalţi proprietari de autovehicule. Propunem adoptarea de către Parlamentul României exclusiv a prevederilor de armonizare a legislaţiei româneşti la solicitarile Comisiei Europene, pentru a încerca să ne încadrăm în termenele impuse României”, afirmă transportatorii.

Transportatorii susțin că plata făcută direct păgubituluyi este o înșelătorie. „Asiguratorii vor ca plata să se facă doar pentru păgubit, astfel încât să reuşească să îl păcălească mai uşor – cele peste 90% dintre cazurile câştigate la SAL-FIN de persoanele fizice, unde se arată ca plata directă la păgubit este o înşelătorie reprezintă dovada acestor practici”, mai spun transportatorii.

Dezbaterea publică, ineficientă

De asemenea, dezbatrea publică privind modificările le Legea RCA este induficientă și ineficientă, ținând cont că modificările vizează 8 milioane de cetățeni.

Am asistat, în cursul zilei de ieri, la o tentativă eşuată de dezbatere online a modificărilor aduse legii RCA din Camera Deputaţilor. Orice dezbatere în timp scurt şi doar prin intermediul intervenţiilor pe o platformă online, pe subiecte cu impact pentru 8 milioane de cetăţeni ai acestei ţări, este ineficientă şi reprezintă un risc ridicat de adoptare a unor amendamente greşite, care să scoată din nou transportatorii în stradă, în următoarele luni. Le reamintim tuturor parlamentarilor că au existat, în ultimele luni, mai multe dezbateri, la Ministerul de Finanţe, la care au participat, pe lângă ASF, toţi actorii pieţei, iar de acolo, toţi participanţii au convenit să fie operate strict măsurile solicitate de Comisia Europeană, pe marginea legii RCA”, a declarat președintele COTAR, Vasile Ştefănescu.

Ce stabilește prețul unei polițe RCA

Transportatorii susţin că Legea RCA adoptată de Parlamentul României în anul 2017 a fost foarte bună, dauna medie a scăzând cu 15% în anul 2019, însemnând un minim al ultimilor 5 ani. De asemenea, se observă o reducere a numărul de accidente în cursul anului 2019, România înregistrând o frecvenţă a daunei în scădere cu 15%, fiind şi aceasta la un minim al ultimilor 5 ani. Frecvenţa daunei a fost de 5,29% în anul 2019, faţă de 6,26% în 2018. Aceşti parametri, dauna medie şi frecvenţa daunei, sunt cei care, prin legea actuală, se  stabilește preţul RCA.

Toate aceste rezultate pozitive înregistrate de şoferii români s-au transpus într-o primă RCA cu un cost echilibrat, iar acest lucru este datorat exclusiv Parlamentului României care, în urma unor dezbateri  autentice, minuţioase, constructive şi fără o persiune de timp, a reuşit să adune, în anul 2017, cele mai bune propuneri de modificare a legii RCA, astfel încât observăm după 3 ani, că rezultatele pozitive sunt simţite de toţ cei peste 8 milioane de proprietari de autovehicule din România”, a conchis COTAR.

Parteneri
De ce s-a stins, de fapt, actorul Mircea Diaconu. Fiica sa vine cu dezvăluiri cutremurătoare. "Am sufletul sfâșiat"
Redactia.ro
Povestea tragica a Zarazei, bruneta „de o frumusețe dumnezeiască”, ucisă de un asasin plătit de Zavaidoc
Click.ro
Deținuții vor lucra pe viitoarele şantiere de autostrăzi şi drumuri expres. Vor primi bani, iar pedeapsa li se va reduce
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Care este 'marele păcat' pe care credincioșii îl fac în Ajunul Crăciunului. Preotul Vasile Ioana avertizează: 'Dragii mei, vă implor! Nu se face!'
Unica.ro
Taxele și impozitele, în 2025. Veste mare pentru milioane de români
EVZ.ro
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews
Călin Georgescu aruncă bomba. Complotul a fost pregătit: „Am devenit un...”
Capital.ro
Pentru el s-a transformat Maria Popovici? A fost surprinsă la ceas de seară cu un bărbat elegant și galant. Divorțul de Mincu a schimbat-o radical. 20 de imagini în care nu o mai recunoști
Avantaje
MAJORARE de PENSIE, după SĂRBĂTORI. Lista CREȘTERILOR de venituri, din IANUARIEI
Mediaflux
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cum arată mama lui Marcel de la Insula Iubirii. Cum a surprins-o fosta ispită masculină chiar în aeroport înainte de căsătorie
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro