Menținerea unui singur punct de frontieră între Bulgaria și Grecia le-a adus românilor bătăi de cap, mai ales din pricina cozilor care se formează la intrarea în Grecia. Potrivit autorităților elene, restul punctelor de frontieră feroviară și terestră vor fi deschise peste puțin timp.
Din cauza pandemiei de COVID-19, autoritățile elene au decis să lase un singur punct de frontieră deschis, mai exact cel de la Koulata-Promachonas, în care toți turiștii care trec granița trebuie să prezinte dovada unui test PCR negative, efectuat cu maximum 72 de ore înainte.
Rezulatatul trebuie să fie scris în limba engleză și trebuie să aibă actele de identificare ale persoanei în cauză. Persoanele care călătoresc în Grecia trebuie să mai aibă obligatoriu un formular de localizare al pasagerilor, completat cel târziu cu o zi înainte, putând fi accesat la adresa travel.gov.gr., potrivit agenția BTA, citată de Agerpres.
În comunicatul transmis se mai arată că “deţinătorii de permise de rezidenţă emise de statul elen, şoferii de camioane şi persoanele care călătoresc pentru afaceri presante sau pentru muncă, situaţie ce trebuie dovedită printr-un document relevant, vor fi exceptaţi de la aceste restricţii”, potrivit agenției de presă bulgare.
În afară de prezentarea testului negativ pentru COVID-19 și al formularului de localizare, turiștii români care au în plan o vacanță în Grecia trebuie să știe că li se pregătește o serie nouă de restricții, potrivit antena3.ro. Printre acestea se numără prezența pe plajele private sau publice a maximum 40 de persoane.
Această condiție este impusă atâta vreme suprafața acesteia nu depășește 1.000 de metri pătrați. De asemenea, distanța minimă recomandată între șezlonguri este de patri metri. O umbrelă închiriată nu poate adăposti mai mult de două șezlonguri, cu excepția familiilor care au copii. Pe șezlonguri este obligatariu ca turiștii să așeze un prosop, iar angajații să le dezinfecteze.
O altă măsură care îi poate afecta direct pe cetățeni este aceea că alcoolul nu se mai poate consuma la bar, tocmai pentru a evita aglomerația podusă în aceste locații. Distanța între mese trebuie să fie de minimum 1 metru la terase și de 2,2 în spațiile închise, respectiv restaurante. Masca de protecție este obligatorie pentru angajați și recomandată pentru clienți.
Feriboturile călătoresc la o capacitate de maxim 60% iar pasagerilor li se ia temperatura la urcare. Pe feribot, turiștii trebuie să respecte distanțarea fizică de un metru și jumătate. Folosirea măștii la bord este obligatorie. Mașinile care sunt date spre închiriere trebuie dezinfectate iar numărul pasagerilor a fost restricționat la 2 persoane pentru o mașină de 5 locuri, 3 persoane în mașiinile de 5-6 locuri și 4 persoane în mașinile de 8-9 locuri, potrivit antena3.