Veste bună pentru ieșeni. A fost lansată oficial modernizarea Aeroportului Iași. Va costa, în primă etapă 76,5 milioane de euro

Veste bună pentru ieșeni. A fost lansată oficial modernizarea Aeroportului Iași. Va costa, în primă etapă 76,5 milioane de euro
Veste bună pentru ieșeni. A fost lansată oficial modernizarea Aeroportului Iași. Va costa, în primă etapă 76,5 milioane de euro

Aeroportul Iași va fi modernizat, proiectul fiind demarat de regia aeroportuară și prevede construcția unui nou terminal T4 și a unei parcări de câteva sute de locuri. O mare parte din proiect este derulat cu fonduri europene, iar investiția trebuie finalizată până în decembrie 2023.

Modernizarea Aeroportului Iași a fost lansată

Aproximativ 350 de milioane de lei, adică 76,5 milioane de euro, vor fi puse la bătaie pentru proiectul care prevede construirea unui nou terminal de pasageri T4 și extinderea unei parcări. Investiția a fost lansată pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice. Ofertele urmează să fie depuse până pe 9 decembrie 2021.

„În cadrul acestui studiu este prevăzută realizarea unui nou terminal T4 ce va deservi traficul internațional și reconfigurarea terminalului T3, existent pentru traficul intern. Prin realizarea acestei investiții se va rezolva principala disfuncționalitate a Aeroportului Iași, și anume capacitatea insuficientă de procesare a terminalelor existente, fapt ce a condus în repetate rânduri la congestionări în procesarea pasagerilor și a bagajelor, ducând la întârzieri ale curselor aeriene „, se arată în caietul de sarcini pentru proiectul derulat de Aeroportul Iași.

Noul terminal ar trebuie să deservească 500 de pasageri pe oră până în 2025, 650 de pasageri pe oră până în anul 2035 și 960 de pasageri pe oră până în 2046, potrivit normativelor prevăzute în caietul de sarcini. Noul terminal va avea peste 30 de metri pătrați.

Parcare cu 250 de locuri

Pe lângă construirea unui nou terminal, în aceeași zonă va apărea și o parcare cu 250 de locuri. De asemenea, vor mai fi și 9 locuri pentru autobuze, 53 de locuri pentru parcare de scurtă durată și pentru cele în regim taxi. Mai mult de atât, vor mai apărea încă 65 de locuri de parcare temporară în fața terminalului T2.

44 locuri noi de parcare vor fi rezervate pentru zona administrativă. În proiect intră și construirea unui nou drum de acces spre comuna Aroneanu, situată foarte aproape lângă Aeroportul Iași. Pentru derularea proiectului, Aeroportul Iași trebuie să obțină în primul rând bani europeni.

Mai mult de atât, este nevoie și de un aviz de la Ministerul Transporturilor pentru accesarea finanțării în cadrul Programului Operațional Infrastructura Mare. Aeroportul Iași trebuie să vină și cu  cofinanțare proprie.

Proiectul extins de modernizare a aeroportului prevede și transformarea actualului terminal T2 într-un terminal cargo. Terminalul T1 va rămâne clădire de birouri. Proiectul cuprinde și alte facilități, însă nu sunt incluse în actuala procedură lansată de Aeroportul Iași. În schimb, vor fi avizate într-un alt proiect derulat de regia aeroportuară.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI