Veste bună de la Spitalul mobil de la Lețcani, din Iași. Urmează să funcționeze și iarna, după ce sistemul de încălzire a fost reparat

Veste bună de la Spitalul mobil de la Lețcani, din Iași. Urmează să funcționeze și iarna, după ce sistemul de încălzire a fost reparat
Spitalul Mobil de la Lețcani va funcționa iarna aceasta, după ce sistemul de încălzire a fost reparat

Spitalul Mobil de la Lețcani va funcționa iarna aceasta. Instalația de încălzire a fost reparată, iar cei 13 pacienți de la secțiile de anestezie și terapie intensivă vor rămâne internați pe perioada iernii.

Spitalul va funcționa pe perioada iernii

După multă vreme, autoritățile au reușit să repare sistemul de încălzire al unității medicale, iar în saloane nu mai este frig. Pacienții internați în cele două secții nu vor fi mai fi externați și vor rămâne în spital și peste iarnă.

Pentru moment, la Spitalul mobil de la Lețcani funcționează două saloane de anestezie și terapie intensivă, fiind internați în total 13 pacienți. Dacă va fi nevoie, se vor optimiza 4 saloane ATI.

„Spitalul modular de la Lețcani va funcționa o perioadă mai lungă de timp, deoarece s-a reușit repararea instalației de încălzire. Scopul funcționării acestuia este acela că vrem să degrevăm celelalte spitale de activității pentru pacienții covid și să creștem accesibilitatea pacienților non-Covid. Vor funcționa două saloane de anestezie și terapie intensivă sau chiar patru saloane ATI dacă va fi nevoie”, a declarat dr. Vasile Cepoi, directorul DSP Iași.

Sistemul de încălzire a fost reparat

În urmă cu trei săptămâni, pacienții din unitatea medicală urmau să fie mutați în alte spitale, deoarece în containere s-a făcut foarte frig. Același lucru s-a întâmplat și la începutul anului. Atunci, temperatura în saloane a ajuns la 10 grade Celsius.

„Instalaţia de căldură a spitalului de la Leţcani este una inadecvată pentru temperaturile de la noi. Având în vedere că în cursul nopţilor următoare temperaturile vor scădea sub zero grade, trebuie să căutăm soluţii pentru a preveni o astfel de situaţie.

În momentul de faţă, firma angajată de compania Euronest este acolo şi au găsit soluţii pentru rezolvarea problemei. Noi ne pregătim însă şi cu soluţii alternative în cazul în care soluţiile propuse sau aplicate de firma nu vor da rezultate, să avem şi o soluţie de rezervă pentru a evita situaţia în care pacienţii să fie expuşi la hipotermie”, a transmis dr. Vasile Cepoi, directorul DSP Iaşi.

Sistemul de încălzire este compus din mai multe aparate de aer condiționat care nu făceau față deloc temperaturilor scăzute. Aparatele din unitatea medicală nu au fost adaptate niciodată pentru temperaturile din România. Acestea erau destinate pentru clădiri sau containere din zone calde.

Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Euronest a încheiat un contract cu o firmă pentru reviziile necesare la instalațiile care nu făceau față. Euronest va plăti 3.400 de euro firmei Clima Therm Center SRL pentru reviziile instalațiilor de la Spitalul Mobil de la Lețcani.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI