Update: Derek Chauvin a fost condamnat la 22 de ani și jumătate de închisoare pentru uciderea lui George Floyd. Judecătorul Peter Cahill a menționat că verdictul nu este unul bazat pe emoții, simpatie sau opinie publică, acesta și-a dorit să accentueze durerea profundă pe care o resimt familiile, în special familia Floyd. De asemenea, el a menționat că acest caz a fost unul extrem de dureros și și-a transmis condoleanțele pentru cei ce suferă după moartea bărbatului.
Știre inițială: Fostul polițist Derek Chauvin acuzat de uciderea lui George Floyd a primit sentința. Fostul om al legii urmează să plătească ani ani grei după gratii pentru fapta comisă care a șocat o lumea întreagă. Iată detalii din caz și sesizările judecătorilor!
Un judecător din Minneapolis va pronunța în cursul zilei de azi, 25 iunie, sentința în cazul lui Derek Chauvin. Bărbatul este un fost polițist care a primit acuzații de ucidere după arestarea violentă a suspectului afro-american George Floyd.
Victima a murit asfixiată în luna mai a lui 2020 din cauza procedurii brutale înfăptuite de omul legii. Verdictul a fost pronunțat în luna aprilie la capătul unui proces urmărit în detaliu în Statele Unite ale Americii și în lume.
Judecătorul Peter Cahill va pronunța sentința pentru crima de gradul doi, fără intenția de a ucide. Derek Chauvin este primul polițist alb condamnat vreodată în statul american menționat pentru moartea unui bărbat afro-american, notează presa internațională.
Acuzații: Chauvin a fost găsit vinovat pentru trei capete de acuzare: crimă de gradul doi, crimă de gradul trei și omucidere.
Pedeapsa maximă: potrivit legilor din statul Minnesota, pedeapsa maximă pentru infracțiunea cea mai gravă de care a fost găsit vinovat fostul om al legii este de 40 de ani de închisoare.
Detalii: Chauvin nu are antecedente legale și ar putea să scape în acest caz cu o pedeapsă de 10-15 ani de închisoare.
Factori agravanți: Judecătorii au semnalat factori agravanți cazului acestuia precum: abuzul de autoritate și neatenția la faptul că la fața locului se aflau și copii.
Un motiv este cumulativ. În multe locuri din SUA au existat suficiente circumstanţe aparent suspecte, care au făcut ca o masă critică să înceapă să vadă că ceva este fundamental greşit”, a spus David Elcott, profesor la New York University, specializat în community building şi mişcări sociale. „Avem un lichid clar la care adăugăm o picătură, apoi a doua şi a treia şi nimic nu se întâmplă. Dar la a patra picătură, întreg lichidul îşi schimbă culoarea.”
„Este oribil. Şi te face să intuieşti că (Chauvin) a mai făcut astfel de lucruri”, afirmă Kenneth Nunn, profesor de Drept la Universitatea din Florida, specializat în relaţii inter-rasiale şi brutalitatea poliţiei. „Problema există de foarte multă vreme. În SUA, poliţiştii sunt antrenaţi de parcă s-ar afla în război”, a mai spus acesta.