Președintele Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu, a explicat că o să fie luată în calcul o nouă formulă pentru pensii, așa că toți românii trebuie să afle detaliile surprinzătoare despre schimbările ce o să aibă loc în perioada următoare.
Daniel Baciu a mărturisit că trebuie să fie recalculate în jur de 5 milioane de dosare de pensii, dar acest lucru o să aibă loc în momentul în care o să existe și legea ce o să permită o nouă formulă de calcul. De fapt, totul are legătură cu întârzierea din partea PNRR.
„Este vorba de partea practică, strict tehnică și partea legislativă care trebuie practic la un moment dat să se îmbine și să reușim noi pe de altă parte să recalculăm cele aproximativ 5 milioane de dosare de pensii, dar trebuie în același timp să avem și actul normativ care să ne dea voie să facem acest lucru.
Noi aveam premisele că acest PNRR se va aproba din vară, dar faptul că a mers până în toamnă ar trebui un pic să ne recalculăm și să ne putem să ne pliem pe această situație de fapt și noi sperăm că până la urmă că noi vom reuși să terminăm acest proces de evaluare.”, a spus Daniel Baciu pentru Antena 3.
De asemenea, președintele Casei Naționale de Pensii a menționat că sporurile ce au fost obținute în anii de activitate o să fie introduse atunci când o să fie făcută recalcularea pensiilor. Aceste drepturi suplimentare o să contribuie la creșterea sumelor de bani pe care le primesc românii.
„Sunt sporurile cuprinse în anexa 15 din Legea 263/2010. Există și aici un ordin de Ministru emis de doamna ministru Raluca Turcan în care practic avem această obligație ca aceste sporuri cu caracter permanent dar care s-a achitat contribuția de asigurări sociale.
Noi să le reușim să le evidențiem să le introducem în programul informatic, astfel încât în momentul când avem și actul normativ aprobat să putem să dăm aceste drepturi care sunt practic niște drepturi suplimentare față de actuala legislație și va constitui și acest lucru la o creștere a pensiilor.
Pentru că practic sunt niște sporuri care nu sunt luate în calcul și mă refer în principal la acordul global care este principala formă de atribuire care a fost înainte de 1989, înainte de Revoluție, dar și la celelalte sporuri cu caracter nepermanent.
Mă refer la prime, premii ore suplimentare, lucru sistematic pe timpul nopții și alte sporuri specifice fiecărei ramuri de activitate.”, a adăugat acesta.
De asemenea, Daniel Baciu a discutat și despre pensia anticipată. Acesta a precizat că se pot cumula venituri realizate din mediul privat în mometul în care actul normativ ce a fost adoptat o să fie avizat, chiar dacă, până în acest moment, nu se putea face așa ceva.
„Este un act normativ pe care deja l-am adoptat, este în avizare externă, în sensul că toți beneficiarii noștri de pensie anticipată și pensia anticipată parțial pot să cumuleze aceste categorii de pensii din sistemul public cu venituri realizate din mediul privat.
În momentul de față acest lucru era total interzis.
Nu trebuia sau nu era permis să cumulezi această categorie de pensie cu alte venituri, dar noi am considerat că este oportun lucru aceasta și să dăm dreptul la muncă celor care pot să facă lucrul acesta și celor care doresc să facă lucrul acesta, dar numai în mediul privat.
Avem această Ordonanță care în momentul în care va primi toate avizele va intra pe ordinea de zi.”, a adăugat Daniel Baciu.