Silviu Huțanu, membru al trupei SoundCheck Band din Iași, în vârstă de 37 de ani, a fost răpus de noul coronavirus. Artistul, fără boli grave, fusese diagnosticat cu COVID-19 în urmă cu două săptămâni.
Silviu Huțanu a murit la vârsta de 37 de ani, joi, 29 octombrie, la secția de Terapie Intensivă a Spitalului de Neurochirurgie din Iași. El fusese diagnosticat cu noul virus în urmă cu două săptămâni. Apropiații lui spun că bărbatul nu avea alte boli grave, cu excepția unei hipertensiuni pe care o ținea sub control. Nimeni nu s-ar fi așteptat ca organismul său să fie atât de repede răpus de infecție.
Alex Huțanu, fratele artistului, spune că primele simptome au debutat în zilele de 10-11 octombrie. În data de 12 octombrie acesta a mers la Institutul Regional de Oncologie din Iași pentru a-și face testul PCR, care a depistat că a contractat virusul. O zi mai târziu, a fost internat la Spitalul CFR din Iași. Starea sa s-a înrăutățit. Avea nevoie de mai mult suport de oxigen, iar medicii au decis să îl transfere la secția de Terapie Intensivă de la Spitalul de Neurochirurgie din Iași, unde a și sfârșit.
„Baiatul meu frumos si credincios Silviu scump, drag si pretios inaintea ochilor Domnului nostru Isus Hristos a plecat sa se intalneasca cu Domnul. Ne vom intalni in vesnicie mama, asta este nadejdea noastra Cel care si a dat viata pentru pacatele noastre si pe care tu l-ai propovaduit neincetat si pe care L-ai iubit. Te iubesc Silviu”, a fost mesajul postat de mama lui Silviu pe Facebook, Mara Hutanu.
„Cu lacrimi in ochi scriu aceste randuri. Inca imi este greu sa cred ca acest nenorocit de virus te-a rapus. Ai fost mereu plin de viata si m-ai indrumat tot timpul spre bine. Cuvintele sunt de prisos. Dumnezeu sa te aiba in paza si sa te tina langa El. Drum lin bun prieten! Nu te vom uita niciodata Silviu Hutanu!”, este unul dintre mesajele de pe contul de Facebook al instrumentistului.
Echipa medicală din ATI a unității medicale din Iași unde bărbatul și-a dat ultima suflare a explicat că acesta a ajuns cu o afectare pulmonară de 70%, care s-a agravat în doar câteva zile până la 95%. În tot acest timp, el a fost tratat cu Remdesevir, Tocilizumab, dar și tratament cu plasmă hiperimună.
„Era internat la noi fiind diagnosticat cu COVID, din păcate s-a pierdut din cauza insuficienței respiratorii grave”, a declarat pentru ZDI Lucian Eva, managerul Spitalului de Neurochirurgie.
„A primit tratamentul maximal existent în România, altceva mai bun nu există în acest moment. Din păcate, în ciuda tratamentului evoluția fost una tragică. Din ce am observat noi, diabetul zaharat, hipertensiunea arterială și obezitatea sunt patologii care dau prognostic rezervat și o evoluție extrem de severă. Din păcate, sistemul lui imun a răspuns foarte agresiv la acest virus”, a explicat un medic din echipa care s-a ocupat de acest caz.