Varza pe care trebuie s-o folosești la sarmale. Așa vor avea un gust deosebit, ce truc genial
Află care este cea mai bună varză pentru sarmale. An de an, gospodinele se pregătesc așa cum se cuvine pentru sezonul rece, una dintre activitățile specifice acestei perioade fiind pusul murăturilor. De obicei, legumele se pun la oțet până la începutul lunii noiembrie, dar sunt mulți români care aleg să o facă chiar și mai târziu. Iată câteva sfaturi utile despre alegerea verzelor murate pentru sărmăluțe. Doar așa vor avea un gust nemaipomenit.
Cea mai bună varză pentru sărmăluțe
Varza murată este, fără îndoială, una dintre vedetele sezonului rece. Poate fi consumată în salate sau folosită la prepararea tradiționalelor sarmale. Pentru legume murate ca la carte, un aspect foarte important este alegerea celor mai bune crucifere din piață, deoarece nu toate verzele sunt bune.
O varză pentru murat trebuie să fie coaptă bine, albă, cu frunze subțiri, iar căpățânile să fie îndesate și pline. În plus, foile nu trebuie să fie afectate de dăunători. Totodată, gospodinele pricepute știu că cea mai bună varză pentru sarmale este cea ușor plată, nicidecum perfect rotundă. Mai mult, trebuie să verifici să nu aibă frunzele pătate, găurite sau veștejite. Grație acestor sfaturi, oricine se poate descurca să pună varză la murat, fie și pentru prima oară.
Cum deosebești varza românească de cea din import
Legumicultorii recomandă varza românească pentru sărmăluțe. Aceasta poate fi deosebită de cele de import prin faptul că are frunze mai subțiri, o culoare străvezie și dimensiuni mai mici. Alege întotdeauna verzele care au un diametru de cel puțin 15 centimetri (nu mai mult de 20), astfel încât să poată trece fără probleme prin gura butoiului.
În cât timp se murează
La fel de importantă este temperatura din cameră. Murarea depinde de câte grade sunt în încăperea în care păstrezi butoiul cu varză. Astfel, cea mai indicată temperatură este de 25 de grade Celsius. Vei vedea că varza devine acră după aproximativ șapte zile. Dacă recipientul este ținut la o temperatură de 5 grade Celsius, trebuie să știi că legumele vor fi bune de mâncat după 87 de zile (aproape trei luni).
După ce procesul de fermentație lactică s-a încheiat, ține butoiul cu varză murată la temperaturi mai mici de 15 grade Celsius, pentru un timp îndelungat, cum ar fi în beci.
Dacă vrei ca varza murată să aibă o culoare roșiatică, adaugă în saramură o sfeclă sau o varză roșie. De asemenea, în funcție de gusturi și zone, poți pune gutui, boabe de porumb sau de piper în butoi.