Vârsta la care se oprește creșterea în înălțime. Secretul să mai câștigi câțiva centimetri

Vârsta la care se oprește creșterea în înălțime. Secretul să mai câștigi câțiva centimetri
Creșterea în înălțime, o preocupare existențială

Atunci când ești un om înalt și puternic într-o mulțime, acest lucru te poate face mai vizibil. Te face mai atractiv și mai atrăgător, sau așa crede lumea. O înălțime bună este de obicei legată de popularitate și da, face o primă impresie bună. Și de aceea majoritatea părinților și chiar copiii înșiși sunt focusați pe atingerea unei înălțimi optime. De obicei, înălțimea optimă este de 1.70 metri. Dar ce te faci dacă nu mai crești?  Există trucuri care te pot ajuta, sau nu să-ți înfluențezi creșterea în înălțime? La aceste întrebări încercăm să găsim răspuns în cele urmează.

Creșterea în înălțime, o preocupare existențială

Mulți oameni sunt nemulțumiți de înălțimea lor. Dar se poate face ceva în acest sens? Dacă ai pus această întrebare, nu ești singurutul. Unii susțin că o alimentație bună sau exercițiile speciale pot ajuta la creșterea în înălțime ca adult.

Dar, înainte de a discuta dacă este posibil să vă schimbați înălțimea ca adult, este important să luați în considerare ceea ce vă determină înălțimea. Răspunsul, cofnorm specialiștilor, este genetica.

Studierea gemenilor este un mod în care oamenii de știință determină măsura în care genetica afectează înălțimea corpului. În general, înălțimea la gemeni este foarte corelată. Aceasta înseamnă că, dacă unul din gemeni este înalt, celălalt este probabil și el înalt.

Pe baza studiilor efectuate pe gemeni, se estimează că 60-80% din diferența de înălțime între oameni se datorează geneticii. Celelalte 20-40% se datorează unor factori de mediu precum nutriția. Tendințele în înălțime la nivel mondial contribuie la demonstrarea importanței factorilor nutriționali și ai stilului de viață.

Un studiu, care a inclus 18,6 milioane de oameni, a raportat schimbări de înălțime în ultimul secol. Studiul a constatat că, în multe țări, persoana medie era mai înaltă în 1996 decât în 1896. Aportul nutrițional îmbunătățit în aceste țări poate fi cauza acestei schimbări.

Pentru cei mai mulți, creșterea în înălțime se oprește după vârsta după 18 ani

Chiar și cu o dietă sănătoasă, înălțimea majorității oamenilor nu va mai crește după vârsta de 18-20 de ani. Motivul pentru care înălțimea ta încetează să crească sunt oasele, în special plăcile de creștere.

Plăcile de creștere sau plăcile epifizare sunt zone de cartilaj specializat aproape de capătul oaselor tale lungi. Creșterile în înălțime se datorează în principal prelungirii oaselor lungi, deoarece plăcile de creștere sunt încă active sau „deschise”.

Aproape de sfârșitul pubertății, modificările hormonale determină întărirea sau „închiderea” plăcilor de creștere și oprirea prelungirii oaselor. Plăcile de creștere se închid în jurul vârstei de 16 ani la femei și undeva între 14 și 19 ani la bărbați.

Chiar dacă creșterea adevărată a oaselor lungi nu va avea loc la majoritatea adulților, sunt ușoare unele variații zilnice ale înălțimii. Cauza acestei variații pe tot parcursul zilei este ușoara comprimare a discurilor din coloana vertebrală.

„Activitățile zilnice influențează cartilajul și lichidul din coloana vertebrală și determină reduceri ușoare ale înălțimii pe măsură ce ziua progresează. Această pierdere de înălțime în timpul zilei poate fi de până la aproximativ 1,5 cm.

Unele cercetări au indicat că înălțimea discurilor din coloana vertebrală poate continua să crească până la vârsta adultă tânără, dar impactul asupra înălțimii generale este minim.”, spun specialiștii.

Niciun exercițiu sau tehnici de întindere nu vă pot face mai înalți

Un mit comun al înălțimii este că anumite exerciții sau tehnici de întindere te pot face să crești mai înalt. Mulți oameni susțin că activități precum agățarea, urcarea, utilizarea unei mese de inversare și înotul pot crește înălțimea ta.

Din păcate, nu există dovezi bune care să susțină aceste afirmații. Este adevărat că înălțimea variază ușor pe parcursul zilei, datorită comprimării și decompresiei discurilor de cartilaj din coloana vertebrală. Prin decomprimarea discurilor, unele dintre aceste activități ar putea crește temporar înălțimea. într-o măsură foarte mică. Cu toate acestea, asta nu este o schimbare reală a înălțimii, deoarece toate modificările sunt inversate rapid.

Mulți oameni își fac griji că exercițiile fizice, în special ridicarea în greutate, vă pot dăuna înălțimii. O parte din această preocupare este specifică copiilor și adolescenților, ale căror plăci de creștere nu s-au închis.

Cartilajul plăcilor de creștere este mai slab decât osul matur care se formează în timpul maturității și ar putea deveni mai ușor deteriorat. Cu toate acestea, majoritatea cercetărilor arată că antrenamentul cu greutăți este sigur și benefic la toate vârstele.

Atâta timp cât este supravegheat corespunzător. Mai mult, studiile au arătat că antrenamentul cu greutăți înainte de maturitate nu scade creșterea la copii.

Sportul nu dăunează creșterii în înălțime

Majoritatea medicilor și experților în medicină sportivă sunt de asemenea de acord că antrenamentul cu greutăți nu trebuie evitat la copii și adolescenți. Un studiu a întrebat 500 de experți în medicină sportivă dacă ridicarea greutății ar trebui evitată până la închiderea plăcilor de creștere ale unei persoane.

85% dintre experți au spus că nu este necesar să se evite ridicarea în greutate și doar 10% au considerat că ar putea fi cel mai bine să se evite antrenamentul cu greutăți. În plus, alte cercetări arată că principalele preocupări pentru leziunile de antrenament cu greutatea sunt lipsa de supraveghere sau utilizarea necorespunzătoare a echipamentelor.

La adulți, plăcile de creștere s-au închis și au devenit mai puternice decât în ​​timpul copilăriei. Din acest motiv, riscul de deteriorare a plăcii de creștere nu este o preocupare majoră.

Într-adevăr, ridicarea în greutate poate duce la comprimarea minoră a discurilor spinale la adulți. Cu toate acestea, acest lucru este reversibil și apare și în timpul activităților zilnice normale, spun experții.

Un potențial motiv de îngrijorare îl reprezintă leziunile, cum ar fi herniile de disc. În acest caz, dimensiunea și sănătatea discurilor din coloana vertebrală pot fi compromise și este posibil să se producă o ușoară scădere a înălțimii.

Concluzie

Potrivit unui studiu publicat în Annals of Pediatric Endocrinology and Metabolism în 2018, exercițiile fizice, somnul și nutriția joacă un rol vital în viteza înălțimii la copii. Acest lucru este bine cunoscut, astfel încât părinții încearcă mai multe metode pentru a crește această viteză de înălțime la copiii în creștere.

Circulă de foarte mulți ani adevărate mituri despre cum am putea influența creșterea în înălțime, atât la copii, cât și la adulți. Câteva dintre metodele și ideile despre creșterea înălțimii care au câștigat popularitate de-a lungul anilor nu au sprijin științific și nu vor face absolut nicio diferență în ceea ce privește creșterea înălțimii.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI