Descoperire importantă în genetică. Grupele sanguine și predispoziția spre anumite boli

Descoperire importantă în genetică. Grupele sanguine și predispoziția spre anumite boli
Descoperire importantă în genetică. Grupele sanguine și predispoziția spre anumite boli

Un studiu realizat de gigantul de testare genetică 23andMe ne dezvăluie cum variații ale unei gene din grupa de sânge pot indica receptivitatea unei persoane la infectarea cu COVID-19. Vezi care este grupa sanguină eficientă împotriva virusului temut.

Grupa sanguină eficientă împotriva noului coronavirus

În încercarea de a afla care este motivul pentru care unele persoane care se infectează cu noul coronavirus sunt asimptomatice, în timp ce altele sunt grav afectate, oamenii de știință au recurs la investigarea factorilor genetici. Astfel, compania 23andMe a lansat un studiu în luna aprilie și s-a folosit, în vederea realizării lui, de milioanele de profiluri din baza lor de date cu ADN.

Potrivit rezultatelor preliminare de la mai mult de 750.000 de participanți, grupa de sânge care prezintă rezistență în virusului SARS-CoV-2 este grupa 0. Au mai fost și alte studii care au indicat că există o legătură între variații ale genei ABO și COVID-19, iar noua descoperire le confirmă. Inclusiv competitorul direct al 23andMe, Ancestry, analizează cu mare atenție genomul, în vederea obținerii de informații despre noul coronavirus și felul în care acționează.

„Dacă vine de la o persoană cu grupa sanguină A sau B către o persoană cu grupa 0, virusul va fi contracarat de anticorpi anti-A şi anti-B care îl vor neutraliza şi îl vor împiedica să se ataşeze de receptorul celulei ţintă“, potrivit unui alt studiu realizat de cercetătorii chinezi.

Legătura dintre grupa de sânge și intensitatea reacțiilor la temutul virus

Un alt aspect important, cunoscut de ceva vreme, este faptul că vârsta și starea de sănătate a pacientului au o importanță crucială privind modul în care oamenii fac față virusului odată ce au fost infectați.

Noutatea este dată de faptul că tipul de sânge ar putea juca un rol în intensitatea reacțiilor la virus.

„Au existat de asemenea și unele rapoarte care arată legături între COVID-19, coagularea sângelui și boli cardiovasculare. Acele rapoarte au oferit unele indicii privind genele care ar putea fi relevante“, a declarat Adam Auton, cercetător-șef la studiul efectuat de 23andMe.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI