Atunci când vine vorba despre vârstă, mulți sunt de părere că aceasta este doar un număr și că, de fapt, contează cum te simți, nu câți ani ai. Când putem spune că oamenii îmbătrânesc, de fapt? Știința a stabilit pragul de la care ne putem numi bătrâni.
Unii consideră că persoanele trecute de 50 de ani sunt bătrâne, alții pun această etichetă celor care au depășit pragul de 60 sau de 70 de ani. Bătrânețea este, pentru mulți dintre noi, subiectivă și ne raportăm la mai mulți factori, nu doar la vârstă, atunci când spunem despre cineva că este bătrân.
Potrivit unui studiu, există o vârstă începând de la care oamenii pot fi considerați oficial bătrâni. Această cifră a fost dezvăluită de Universitatea Stanford, care a stabilit, de asemenea, etapele îmbătrânirii și a oferit recomandări pentru încetinirea acestui proces.
Uneori, asociem bătrânețea cu starea noastră de sănătate. Cu toate acestea, Universitatea Stanford a arătat că nu este vorba despre starea de sănătate, ci despre un număr concret: 78 de ani.
Nu este o vârstă aleatorie, ci a fost stabilită pe baza analizei plasmei a 4.000 de persoane, cu vârste cuprinse între 18 și 95 de ani. Rezultatele au arătat că începând cu vârsta de 78 de ani apar schimbări foarte evidente în compoziția plasmei.
În plus, se arată că există trei etape ale îmbătrânirii, împărțite în funcție de grupuri de vârstă. În primul grup se află persoanele cu vârste cuprinse între 34 și 60 de ani, unde schimbările în procesul de îmbătrânire sunt ușoare. Al doilea grup include persoanele între 60 și 78 de ani, când se accentuează cele mai vizibile schimbări fizice. A treia etapă începe de la 78 de ani.
Deși s-a demonstrat că îmbătrânirea depinde de vârstă și nu de obiceiuri sau starea de sănătate, putem lua măsuri pentru a încetini acest proces. Pentru a estompa semnele îmbătrânirii, ar trebui să ne îngrijim pielea și să folosim produse de calitate, să limităm expunerea la soare și să folosim atât bariere chimice, cât și fizice pentru a ne feri de efectele pe care le are fotoexpunerea asupra pielii.
Este important, de asemenea, să acordăm atenție rutinei de somn și alimentației și să eliminăm cât mai mult radicalii liberi. Acestea trebuie să fie asociate, bineînțeles, cu un stil de viață activ și cu obiceiuri regulate de practicare a sportului, spun specialiștii. Dincolo de acești factori, este importantă și componenta genetică.