Vară cum nu a mai fost în România! Avertisment ANM despre fenomenul care se instalează în țara noastră

de: Ștefan R. Apostol
06 06. 2024

Dacă până în prima parte a lunii mai am avut parte de vreme rece, odată cu venirea lunii iunie ANM anunță o vară cum nu a mai fost în România. Recent a fost dat publicității un nou avertisment ANM despre fenomenul care se instalează în țara noastră, iar informațiile nu sunt din cele mai bune.

Pentru ziua de azi, un nou avertisment ANM de averse de ploaie

În urmă cu 48 de ore vorbeam de o alertă ANM cod roșu de grindină, în cantități mari, care au afectat mai multe județe din țară, provocând mai multe pagube materiale.

Astăzi, deși valorile termice sunt de până la 33-34 de grade, în anumite părți din țară sunt așteptate „averse care vor acumula peste 20…30 l/mp, descărcări electrice, intensificări ale vântului, grindină de mici dimensiuni”, conform celor trei coduri galbene de astăzi emise de ANM.

Conform datelor actualizate, fenomenele sunt așteptate în județele Vrancea, Buzău și Constanța, avertizărule fiind valabile până în jurul orei 16:00, arată ANM.

Meteorologii anunță o vară cum nu a mai fost în România

Pe de altă parte, deși speram la temperaturi cât de cât normale, se pare că nu va fi așa nici în acest an, sau cel puțin așa ne avertizează specialiștii ANM, care anunță o vară cum nu a mai fost în România:

„Prima jumătate a lunii aprilie, cea mai caldă și cea mai secetoasă din istorie și iată că debutăm cu o vară mai caldă decât în mod obișnuit.

Săptămâna viitoare, cel puțin așa cum arată datele, până în jurul datei de 14 iunie va fi o săptămâna mai caldă, vom depăși pragul unei zile de caniculă, este posibil să consemnăm valori de 36-37 grade.”, spune Elena Mateescu, director ANM.

Conform aceluiași specialist, dacă în anii trecuți valorile termice ajungeau până la 40 de grade, în 2024 s-ar putea să fie anul unor noi recorduri de temperaturi caniculare, iar asta înseamnă că se schimbă vremea, și nu în bine.

Anul 2023 a fost cel mai cald an înregistrat vreodată pentru multe locuri din SUA și Europa, dar de departe, și cel mai cald an pentru întreaga planetă.

Avertisment ANM despre fenomenul care se instalează în țara noastră

Dar probabil că vor urma veri și mai călduroase, cu și mai multe recorduri de temperatură doborâte, spunspecialiștii, accentuând faptul că „Suntem la niveluri record de 11 luni consecutive – deci din iunie anul trecut până în aprilie Și încă mai numărăm, bineînțeles”.

A fost deja atât de cald încât 2024 este garantat să fie unul dintre cei mai fierbinți cinci ani înregistrați vreodată, astfel că vara a început cu temperaturi de foc. Pe măsură ce se apropie o altă vară sufocantă, potențialul de dezastru alimentat de climă vine odată cu ea, se  arată în acest nou avertisment ANM despre fenomenul care se instalează în țara noastră, și nu numai.