Vânzarea cartelelor telefonice prepay fără acest document, strict interzisă. Cum justifică ministrul Justiției noile restricții

Vânzarea cartelelor telefonice prepay fără acest document, strict interzisă. Cum justifică ministrul Justiției noile restricții
Ministrul Justiției, interzicerea vânzării cartelelor prepay fără buletin

Ministrul Justiției, Stelian Ion, a anunțat în cursul zilei de marți că va lua măsuri în vederea introducerii unor soluții legistlative constituționale care să interzică vânzarea cartelelor telefonice la liber, fără buletin. Potrivit acestuia, în ultima perioadă au existat multe persoane care le-au dat bătăi de cap autorităților cu ajutorul acestor cartele care le-au păstrat identitatea sub anonimat, cel mai recent exemplu fiind chiar amenințarea cu bombă de la Curtea de Apel București.

Cartelele telefonice, folosite pentru alertarea falsă a autorităților

Minsitrul Justiției a anunțat cu puțin timp în urmă intenția sa de a introduce niște prevederi legale care să interzică vânzarea cartelelor prepay fără buletin. Anunțul a fost făcut ca urmare a alertei false de luni, în care a fost anunțată existența unui dispozitiv explozibil în clădirea Curții de Apel București. În urma cercetărilor desfășurate de autoritățile competente timp de două ore s-a constata că alerta a fost falsă, iar traficul rutier a fost reluat.

„Pornind de la faptul că ieri a fost printr-un telefon, din nou, amenințare cu bombă la Curtea de Apel București și s-a dat peste cap toată activitatea de acolo, să luăm foarte în serios reanalizarea soluției referitoare la interzicerea cumpărării cartelelor telefonice fără buletin.

O să propun această chestiune, pentru că, din păcate, tot mai multe situații în care oameni certați cu legea se folosesc de acest mijloc. Se ajunge la tragedii.

Îmi amintesc și de cazul Caracal, când a fost și atunci o situație și iată că nu s-a rezolvat nici până acum. Este un subiect pe care îl am pe agendă printre priorități. Să vedem care este soluția legală constituțională, astfel încât să se poată întâmpla asta”, a afirmat Stelian Ion.

Un alt caz care ridică semne de întrebare vizavi de siguranța publică este atentatul cu bombă de la Arad, unde anchetatorii au descoperit că dispozitivul explozibil ar fi fost activat de la distanță prin intermediul unui telefon care ar fi putut folosi o cartelă prepay.

OUG, declarată neconstituțională

În urma cazului de la Caracal, o OUG care obliga cumpărătorii cartelei prepay să se legitimeze a fost adoptată de Guvernul Dăncilă pentru siguranța cetățenilor. Din păcate, actul normativ a fost atacat de Avocatul Poporului în septembrie 2019, invocând faptul că „afectează drepturi, libertăți și îndatoriri cetățenești„, iar ulterior a fost declarat neconstituțional în 2020, de către CCR.

 

 

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI