Conform Administrației Naționale de Meteorologie, în zilele următoare va continua să ningă la munte, iar termometrele vor coborâ până la – 20 de grade Celsius. Valul polar a ajuns în România, e ger de crapă pietrele. Așadar, care sunt zonele în care temperaturile scad foarte mult.
Administrația Națională de Meteorlogie anunță viscol puternic în mai multe zone din țară. Deja, în Gorj, utilajele de dezăpezire abia fac față, iar în Bistrița Năsăud ninge abundent.
Temperaturile resimțite vor fi însă mult mai mici, accentuate de vântul care atinge la rafală și 90 de kilometri la oră.
Astfel, Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, azi dimineaţa, atenţionări nowcasting Cod portocaliu de viscol în zona de munte pentru cinci judeţe, valabile în următoarele ore.
Conform meteorologilor, până ora 12:00, în zona de munte a judeţelor Gorj, Vâlcea, Cluj, Caraş-Severin şi Hunedoara, la altitudini de peste 1.800 de metri, a nins, iar rafalele de vânt au înregistrat peste 90-100 de kilometri la oră. Viscolul a făcut ca vizibilitatea să scadă sub 50 de metri.
De asemenea, miercuri noapte, temperaturile au scăzut simțitor. La munte, frigul a fost accentuat și de vântul care a suflat puternic.
În plus, joi dimineață, cele mai scăzute temperaturi resimțite au fost la Vf. Omu, minus 16 grade. La Țarcu se resimțeau minus 15 grade Celsius, la Vlădeasa, la Bâlea Lac și în Călămani se resimțeau minus 14 grade Celsius, conform anunțului ANM.
De asemenea, din cauza vântului, indicele de răcire a fost mult mai scăzut. Potrivit ANM, la Vlădeasa indicele de răcire era de MINUS 51 de unități.
La Întorsura Buzăului și Călimani indicele de răcire a scăzut la minus 29.
Indicele de răcire (notat IR) reprezintă o măsură a temperaturii resimțite și depinde de temperatura aerului, precum și de viteza vântului.
Spre exemplu, în comuna Matca din județul Galați viscolul și ninsorile au distrus peste 200 hectare de solarii. Doamna Ioana se regăsește printre nefericiții care și-au văzut munca de-o viață pusă la pământ de către zăpadă.
„E rupt tot aici, toata partea e ruptă. A inceput ninsoarea de cu seara si a nins toată noaptea si toata ziua. Zăpada era foarte grea, eu n-am apucat zapada din asta. A mai nins troieni, dar era pufoasă”, a spus femeia, potrivit româniatv.net.
În unele zone zăpada a ajuns să treacă chiar și doi metri, însă din nefericire legea nu este de partea agricultorilor, iar autoritățile spun că nu îi pot ajuta.