06 ian. 2022 | 07:54

Valeriu Gheorghiță, despre persoanele care se pot infecta rapid cu tulpina Omicron: „Au un risc de 5 până la 10 ori mai mare”

Sănătate
Valeriu Gheorghiță, despre persoanele care se pot infecta rapid cu tulpina Omicron: „Au un risc de 5 până la 10 ori mai mare
Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonator campanie de vaccinare

Valeriu Gheorghiță a transmis, miercuri, informații noi referitoare la tulpina Omicron și modul de transmitere a acesteia. Potrivit coordonatorului campaniei de vaccinare anti-Covid-19, conform studiilor, s-a demonstrat că imunizarea actuală are o eficiență redusă față de protecția împotriva virusului, dar cu toate acestea, apără organismul în fața unor pericole majore. Medicul a menționat, de asemenea, ce risc au persoanele care au trecut prin boală să se infecteze cu tulpina Omicron, față de cea anterioară, Delta.

Cât de eficientă este vaccinarea anti-Covid-19 împotriva tulpinii Omicron

În cursul zilei de ieri, Valeriu Gheorghiță a vorbit despre eficiența dovedită până acum a vaccinurilor în fața tulpinii Omicron. Deși gradul de eficiență nu este maxim, medicul susține că persoanele vaccinate cu schema completă, dar și cu doza booster sunt ferite de forme severe ale infecției sau de spitalizare.

„Deşi sunt încă preliminare, datele din viaţa reală ne arată că în momentul de faţă vaccinarea împotriva COVID-19 are o eficienţă mult redusă faţă de protecţia împotriva infecţiei, incluzând aici şi cazuri asimptomatice şi faţă de cazurile simptomatice, însă, cu toate acestea, se menţine o protecţie ridicată faţă se spitalizare, faţă de formele severe şi faţă de decese, cu atât mai mult cu cât administrarea dozei de booster creşte foarte mult protecţia atât faţă de infecţie pentru boala simptomatică, cât şi faţă de spitalizare şi deces.”, a explicat medicul mierucri, după ședința de guvern.

„Vaccinarea rămâne o prioritate”

De asemenea, Valeriu Gheorghiță a transmis că, spre deosebire de varianta Delta, care se contacta mai greu în rândul persoanelor care trecuseră prin boală, în cazul tulpinii Omicron, lucrurile stau diferit, astfel că o persoană care a trecut prin infecția Covid-19 poate contacta virusul de cinci până la zece ori mai repede, chiar în primele șase luni de la debutul bolii.

„Ca atare, deşi ne aşteptăm ca doar impactul vaccinării asupra transmiterii să fie mult mai diminuat în momentul de faţă, comparativ cu impactul pe care îl avea faţă de variantele anterioare, vaccinarea cu schemă primară a persoanelor încă nevaccinate şi administrarea dozei de booster la cei care sunt eligibili rămâne o prioritate pentru că în felul acesta vom reduce numărul de persoane care vor avea nevoie de tratament antiviral, care vor avea nevoie de spitalizare, care vor avea nevoie de internare în Terapie Intensivă”, a adăugat ValeriuGheorghiță.

Cât de repede se transmite tulpina Omicron

Medicul a tras un semnal de alarmă referitor la timpul extrem de scurt în care se transmite varianta Omicron, astfel că numărul cazurilor se pot dubla sau tripla în doar câteva zile.

Dacă în câteva zile noi avem o creştere de patru ori a numărului de cazuri, asta foarte probabil arată o intensificare a transmiterii comunitare a variantei Omicron, inclusiv în România, iar din acest punct de vedere toate datele ne arată că timpul de dedublare a cazurilor este de circa două-trei zile, pentru că perioada de incubaţie este mai scurtă”, a concluzionat Valeriu Gheorghiţă, miercuri după-amiază, după şedinţa de guvern.

Astfel, pentru o protecție de bază împotriva noii tulpini, medicul recomandă cât mai repede vaccinarea anti-Covid-19 cu două doze, iar pentru cei din categoriile vulnerabile, cu trei doze.

Tensiunea privind transmiterea variantei Omicron este mare atât în rândul populației, cât și în al autorităților, astfel că, vaccinarea, purtarea măștii de protecție și respectarea regulilor de protecție rămân principalele arme împotriva acestui virus.

 

 

Parteneri
Ce trebuie să ai în buzunar de Crăciun pentru a avea noroc și împliniri
Redactia.ro
Povestea tragica a Zarazei, bruneta „de o frumusețe dumnezeiască”, ucisă de un asasin plătit de Zavaidoc
Click.ro
Proiectul ambițios al tunelului de 20 de trilioane de dolari prin care s-ar putea ajunge de la New York la Londra într-o oră
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Prinși în fapt! Ei formează cel mai nou cuplu din lumea mondenă. Au fost fotografiați împreună, în ipostaze tandre prin oraș! Avem imaginile!
Unica.ro
Armata obligatorie, reintrodusă din 2025. Prima încorporare, în vară
EVZ.ro
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews
Doliu în România. Un mare nume ne-a părăsit. A fost răpus de o boală cruntă. Nu va fi niciodată uitat
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: “Tot sistemul de protecție a casei este inventat de mine"
Avantaje
PLATA cu CARDUL se SCHIMBĂ RADICAL! DISPARE în câteva ORE
Mediaflux
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Nicușor Dan, despre cum a cunoscut-o pe soţia sa, Mirabela şi unde va petrece Crăciunul. Ce spune ea despre Primarul Capitalei
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro