Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-Covid-19 a vorbit miercuri seară despre cât de contagioasă este noua tulpină Delta. Potrivit acestuia, o persoană infectată poate transmite virsul la minimum 7 alte persoane, inclusiv celor care au trecut prin boală sau sunt imunizați prin vaccin. În ciuda acestui pericol uriaș, medicul Valeriu Gheorghiță susține că persoanele vaccinate sunt cele mai protejate, recomandându-le tuturor celor nevaccinați să o facă.
Până miercuri seară, în România au fost identificate 57 de cazuri cu tulpina Delta, în nouă județe din țară, printre care, Ilfov, Argeș, Bacău și București. Alte trei persoane nevaccinate au murit în urma infecției cu această variantă, dintre care, doi bărbați care fuseseră în Finlanda.
Valeriu Gheorghiță a vorbit despre situația vaccinării în România, dar și despre cât de eficiente sunt vaccinurile împotriva acestei tulpini periculoase. Acesta atrage atenția asupra faptului că, fără vaccinare, tulpina se va răspândi în toată țara.
„În România vorbim acum de aproximativ 28%, rată de acoperire vaccinală din populația eligibilă, anume populația peste 12 ani.
După cel puțin o doză de vaccin se reduce transmiterea cu 30 până la 50%. Deci cineva infectat după prima doză de vaccin are cu 50% mai puțin risc să transmită boala. Fără a crește numărul de persoane vaccinate, va fi foarte greu să evităm mai târziu o creștere a numărului de cazuri.
Vaccinându-ne, suntem în siguranță și în fața acestei variante Delta. Aș vrea să explic puțin, pentru că atunci când ne uităm la eficiență, înseamnă cât de bine ne protejează un vaccin în condițiile vieții de zi cu zi (…)
Și ce este cel mai important, indiferent de varianta virală, în speță acum e Delta, care pare cea mai adaptată dintre toate, în sensul în care are o contagiozitate crescută, este de două ori mai contagioasă comparativ cu tulpina inițială”, a explicat coordonatorul campaniei de vaccinare.
Valeriu Gheorghiță a explicat că imunitatea dobândită după trecerea din boală dispare după maxim șase, opt, luni, iar protecția nu este la fel de eficientă ca și în cazul vaccinării. Acesta a atras atenția asupra ratei de atac crescute, astfel că o persoană infectată poate îmbolnăvi alte șase persoane sănătoase care se află în preajmă.
Specialistul nu a exclus posibilitatea ca și o persoană vaccinată să contacteze tulpina Delta, însă în cazul acestor categorii, riscul este de cinci ori mai mic, spre deosebire de riscul pe care îl au persoanele care nu sunt vaccinate sau au trecut prin boală.
„O persoană infectată cu varianta Delta poate să genereze 6, 7 cazuri secundare. Asta înseamnă o rată de atac foarte crescută în rândul populației, și mai ales în rândul populației neimunizate.
O altă caracteristică este de a scăpa parțial de sub efectul protector al anticorpilor neutralizanți, care sunt dobândiți prin trecerea prin boală. O persoană care a făcut boala are anticorpi o perioadă de 3, 6, 8 luni și scade riscul de reinfecție.
Această variantă Delta reduce activitatea neutralizantă a anticorpilor obținuți prin trecere prin boala naturală cu 20 până la 50%. Ca atare, un om care a trecut printr-o infecție cu o altă variantă, are un risc de până la 50% să se reinfecteze cu această variantă Delta. Asta, în lipsa vaccinului”, a explicat medicul.
„Această variantă Delta, prin toate mutațiile pe care le are la nivelul proteinei Spike, reduce și activitatea neutralizantă a anticorpilor care rezultă din vaccinare. Însă, comparativ cu ce se întâmplă la anticorpii obținuți prin trecerea prin boală, această reducere este mai scăzută. Este de 3 ori mai redusă în cazul vaccinurilor bazate pe ARN mesager, pentru anticorpii pe care îi obținem prin vaccinare.
Comparativ cu anticorpii care rezultă din trecerea prin boală, unde în cazul variantei Delta este de aproape șase ori mai redusă activitatea eutralizantă a anticorpilor”, a declarat medicul Gheorghiță, la Digi24.