02 iul. 2021 | 07:20

Valeriu Gheorghiță, semnal de alarmă cu privire la explozia cazurilor de tulpină indiană din Argeș. Ce riscă persoanele care au deja anticorpi

News
Valeriu Gheorghiță, semnal de alarmă cu privire la explozia cazurilor de tulpină indiană din Argeș. Ce riscă persoanele care au deja anticorpi
Valeriu Gheorghiță, semnal de alarmă privind tulpina indiană în Argeș

Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-Covid-19, Valeriu Gheorghiță a vorbit pentru prima dată despre situația îngrijorătoare descoperită în județul Argeș, acolo unde transmiterea comunitară a variantei Delta pare să sperie autoritățile. Potrivit medicului, rata de vaccinare în acest județ este scăzută, iar riscul exploziei de cazuri cu noua tulpină periculoasă este mare.

Vaccinarea anti-Covid-19 în Argeș

Președintele Comitetului Naţional de coordonare a campaniei de vaccinare împotriva COVID-19 a confirmat că nivelul de vaccinare în județ este insuficient pentru a putea limita un posibil focar de infecție, mai ales dacă tulpina este una extrem de contagioasă.

Valeriu Gheorghiță a vorbit și despre posibilitatea pe care o au persoanele care au trecut o dată prin boală, de a se reinfecta cu această tulpină de coronavirus. Medicul subliniază faptul că această tulpină reduce cu până la 20-50% imunitatea anticorpurilor în cazul celor care au trecut prin boală, dar nu s-au vaccinat.

Cu privire la cei care s-au vaccinat cu o singură doză, protecția oferită de aceasta este insuficientă, astfel că ete nevoie obligatoriu de o schemă de vaccinare completă.

„În momentul de faţă, rata de vaccinare la nivelul judeţului Argeş este de circa 24%. Practic, în raport cu media naţională este similară, însă, totuşi, nu este o rată de acoperire vaccinală suficientă încât să putem limita transmiterea infecţiei cu SARS CoV-2, mai ales când vorbim de o tulpină cu contagiozitate atât de ridicată și față de care, activitatea neutralizantă a anticorpilor de la trecerea prin boală este redusă, existând un risc chiar de reinfecție la persoanele care au făcut inițial infecția cu SARS CoV-2, între 20 și 50%. Acestea sunt datele recente analizate invitro.

Persoanele care sunt vaccinate cu o singură doză nu au nivel de protecţie ridicat. Tocmai de aceea, cred că e important, atâta timp cât avem cazuri care nu au legătură epidemiologică în ceea ce priveşte infecţia cu această variantă Delta, care nu sunt cazuri de import, care nu sunt cazuri dobândite în urma unui contact cu o persoană care a călătorit în ţări cu prevalenţă crescută.

Asta dovedeşte transmiterea la nivelul localităţilor respective, ceea ce înseamnă transmitere comunitară”, a spus Valeriu Gheorghiță.

Masca de protecție și vaccinarea, esențiale pentru protejarea față de orice tulpină

Medicul Valeriu Gheorghiță face apel la cetățeni să nu permită ca această tulpină periculoasă să tranforme România în focar de infecție, mai ales că arma împotriva ei este în mâinile noastre, prin vaccinare și purtarea corectă a măștii de protecție.

„Important e ca această transmitere să nu devină una intensă, să nu genereze cazuri secundare. Până la urmă, oamenii trebuie să înţeleagă că masca de protecţie este cea care ne protejează faţă de toate tipurile de variante virale circulante şi pe termen lung, vaccinarea rămâne singura soluţie pe care noi o avem, din fericire la îndemână şi ne putem proteja faţă de această îmbolnăvire.

În momentul de faţă, toate datele arată că schema completă a ratei de vaccinare îţi oferă beneficii semnificative în ceea ce priveşte boala simptomatică, riscul de spitalizare şi riscul de deces. Practic, vorbim de o protecţie de peste 90% faţă de complicaţiile bolii şi faţă de riscul de internare”, a explicat coordonatorul campaniei de vaccinare, potrivit Antena3.

Parteneri
Ce trebuie să ai în buzunar în Ajunul Crăciunului pentru a avea noroc și împliniri
Redactia.ro
Povestea tragica a Zarazei, bruneta „de o frumusețe dumnezeiască”, ucisă de un asasin plătit de Zavaidoc
Click.ro
Mesaje de Crăciun 2024. Urări și felicitări pe care să le trimiți familiei și prietenilor de sărbătoarea Nașterii Domnului
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Cum arată și cu ce se ocupă soția lui Ștefan Hrușcă. Geanina a fost fotomodel și i-a dăruit artistului doi copii, un băiat și o fată
Unica.ro
Crăciun sub Cod portocaliu. Unde e viscol, unde ne îngroapă nămeții
EVZ.ro
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews
ȘOC pentru Elena Udrea. Decizia luată la închisoare. Nu îi vine să creadă că e real
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: “Tot sistemul de protecție a casei este inventat de mine"
Avantaje
LOVITURĂ pentru MILIOANE de ROMÂNI de la 1 IANUARIE! Majorări DE 25%
Mediaflux
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cât costă hainele pe care le poartă Marcel Ciolacu într-o zi în care merge la Guvern. Ce spune premierul despre pantofii care au garanție pe viață
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro