Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-Covid-19, Valeriu Gheorghiță a vorbit pentru prima dată despre situația îngrijorătoare descoperită în județul Argeș, acolo unde transmiterea comunitară a variantei Delta pare să sperie autoritățile. Potrivit medicului, rata de vaccinare în acest județ este scăzută, iar riscul exploziei de cazuri cu noua tulpină periculoasă este mare.
Președintele Comitetului Naţional de coordonare a campaniei de vaccinare împotriva COVID-19 a confirmat că nivelul de vaccinare în județ este insuficient pentru a putea limita un posibil focar de infecție, mai ales dacă tulpina este una extrem de contagioasă.
Valeriu Gheorghiță a vorbit și despre posibilitatea pe care o au persoanele care au trecut o dată prin boală, de a se reinfecta cu această tulpină de coronavirus. Medicul subliniază faptul că această tulpină reduce cu până la 20-50% imunitatea anticorpurilor în cazul celor care au trecut prin boală, dar nu s-au vaccinat.
Cu privire la cei care s-au vaccinat cu o singură doză, protecția oferită de aceasta este insuficientă, astfel că ete nevoie obligatoriu de o schemă de vaccinare completă.
„În momentul de faţă, rata de vaccinare la nivelul judeţului Argeş este de circa 24%. Practic, în raport cu media naţională este similară, însă, totuşi, nu este o rată de acoperire vaccinală suficientă încât să putem limita transmiterea infecţiei cu SARS CoV-2, mai ales când vorbim de o tulpină cu contagiozitate atât de ridicată și față de care, activitatea neutralizantă a anticorpilor de la trecerea prin boală este redusă, existând un risc chiar de reinfecție la persoanele care au făcut inițial infecția cu SARS CoV-2, între 20 și 50%. Acestea sunt datele recente analizate invitro.
Persoanele care sunt vaccinate cu o singură doză nu au nivel de protecţie ridicat. Tocmai de aceea, cred că e important, atâta timp cât avem cazuri care nu au legătură epidemiologică în ceea ce priveşte infecţia cu această variantă Delta, care nu sunt cazuri de import, care nu sunt cazuri dobândite în urma unui contact cu o persoană care a călătorit în ţări cu prevalenţă crescută.
Asta dovedeşte transmiterea la nivelul localităţilor respective, ceea ce înseamnă transmitere comunitară”, a spus Valeriu Gheorghiță.
Medicul Valeriu Gheorghiță face apel la cetățeni să nu permită ca această tulpină periculoasă să tranforme România în focar de infecție, mai ales că arma împotriva ei este în mâinile noastre, prin vaccinare și purtarea corectă a măștii de protecție.
„Important e ca această transmitere să nu devină una intensă, să nu genereze cazuri secundare. Până la urmă, oamenii trebuie să înţeleagă că masca de protecţie este cea care ne protejează faţă de toate tipurile de variante virale circulante şi pe termen lung, vaccinarea rămâne singura soluţie pe care noi o avem, din fericire la îndemână şi ne putem proteja faţă de această îmbolnăvire.
În momentul de faţă, toate datele arată că schema completă a ratei de vaccinare îţi oferă beneficii semnificative în ceea ce priveşte boala simptomatică, riscul de spitalizare şi riscul de deces. Practic, vorbim de o protecţie de peste 90% faţă de complicaţiile bolii şi faţă de riscul de internare”, a explicat coordonatorul campaniei de vaccinare, potrivit Antena3.