Valeriu Gheorghiță, avertisment sumbru despre tulpina Omicron: ‘Este puțin probabil’
Oficialii țării sunt din ce în ce mai îngrijorați în privința răspândirii tulpinei Omicron pe teritoriul Europei și în special al României. Medicul Valeriu Gheorghiță a anunțat că autoritățile au luat măsuri restrictive, precum intrarea în țară doar pe baza dovezii unui test PCR negativ dar și completarea formularului de localizare.
Numărul de cazuri pozitive cu tulpina Omicron a crescut considerabil
Recent, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare a populației împotriva coronavirusului Valeriu Gheorghiță a vorbit despre cât de periculoasă și contagioasă este noua variantă Omicron. Specialistul a comparat noua tulpină cu variantele anterioare.
De asemenea, conform spuselor lui Valeriu Gheorghiță, este foarte puțin probabil ca cei mai mulți dintre români să nu intre în contact cu noua tulpină Omicron COVID.
„Uitându-mă la situația epidemiologică din țările vest-europene, în mod desosebit ceea ce se întâmplă în Danemarca, Norvegia, Marea Britanie și în celelalte țări limitofe, există o creștere exponențială a numărului de cazuri.
Din ce în ce mai multe cazuri sunt generate de varianta Omicron, care are o transmisibilitate categoric mai mare, explicată probabil de cel puțin doi factori: o multiplicare a virusului mult mai accelerată, dar și o capacitate de a ocoli răspunsul imun, fapt care duce la transmisibilitatea crescută.
Mai mult, sunt deja date care sugerează și transmiterea aerogenă, pin aerosoli, nu doar prin picături de secreții respiratorii, ceea ce o face mult mai contagioasă mai ales în spații închise, slab ventilate. Mesajul nostru este să nu plecăm de la ideea că nouă n-o să ni se întâmple, că o să scăpăm și de data aceasta și n-o să ne infectăm.
La cât de contagioasă este această variantă din punctul nostru de vedere este puțin probabil ca, cel puțin în zonele cu densitate populațională mare, să fie persoane care să nu intre în contact cu acest virus”, a declarat doctorul Valeriu Gheorghiță.
Când s-ar putea vaccina anti-COVID copiii până în 11 ani
De asemenea, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare susține că imunizarea prin vaccin a minorilor cu vârste cuprinse între 5 şi 11 ani ar putea începe chiar mai repede decât s-ar fi așteptat, mai precis la jumătatea lunii ianuarie a anului 2022.
„A fost deja optimizată platforma de programare şi Registrul Electronic Naţional de Vaccinare, ele vor fi deschise în momentul în care vom anunţa debutul efectiv al campaniei de vaccinare. Am elaborat instrucţiunea care reglementează modalitatea în care se va derula vaccinarea pentru această grupă de vârstă.
Locaţiile în care se va derula campania de vaccinare pentru grupa de vârstă 5-11 ani sunt în cabinetele de vaccinare organizate în centrele de vaccinare atât din unităţi sanitare, cât şi din afara unităţilor sanitare, vorbim doar de centrele de vaccinare care folosesc vaccinul de compania Pfizer. De asemenea, se vor putea adresa pentru vaccinare şi în cabinetele pentru medicină de familie”, a mai spus Valeriu Gheorghiţă.
În timp ce foarte mulți din români sunt, în continuare, reticenți în privința vaccinului anti-COVID, în Germania, aproximativ 1.5 milioane de cetățeni s-au imunizat împotriva coronavirusului în data de miercuri, 15 decembrie.