Rata mare de noi infecții din ultima vreme pun autoritățile, încă odată, pe jar. Noua variantă Delta, care face deja ravagii în mai toată lumea, este eja predominantă și pe teritoriul României. ĂEntru ziua de marți, 14 septembrie, erau comunicate 1.126.582 de persoane infectte și alte 35.132 de români decedați. Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță trage încă odată un semnal de alarmă.
Pe măsură ce națiunile se luptă să controleze pandemia COVID-19, oamenii de știință avertizează că focarele mortale sunt inevitabile. „Prevenirea unei pandemii poate să nu fie posibilă, așa că pregătirea este cheia”, spun specialiștii. Epidemiologii și cercetătorii specializați în biosecuritate și sănătate publică spun că au conturat planuri de luptă, dar au nevoie și de aportul oamenilor. Din păcate mulți nu respectă ceea ce li se spune, de aici și numărul mare de infectări.
Specialiștii spun că planul constă în componentele de bază, formate din supravegherea pentru detectarea agenților patogeni. Colectarea și modelarea datelor pentru a vedea cum se răspândesc. Îmbunătățiri ale orientării și comunicării în domeniul sănătății publice și dezvoltarea terapiilor și vaccinurilor.
În termeni mult mai duri, Secretarul de Stat Raed Arafat a încercat să explice românilor de e ar trebui să aibă mare grijă. Mai ales acum, când noua variantă Delta este regăsită, din ce în ce mai mult, și în România. Autoritățile de specialitate au căzut de comun acord, la nivel european, că varianta Delta se răspândește mult mai rapid cu complicații mult mai mari.
Având aceste date și rata de noi infectări, autoritățile române își doresc o mărire a procesului de vaccinare în rândul românilor care nu au primit nicio doză din vaccinurile aflate pe piață. În acest sens, Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, a încercat să tragă un nou semnla de alarmă către românii sceptici sau mai puțin sceptici, cu privire la vaccinare, dar și la respectarea recomandărilor date de specialiști.
„Oamenii nu respectă în cea mai mare măsură măsurile de prevenire pentru că de cele mai multe ori avem o percepţie a riscului mult diminuată şi aici vorbim de riscul de îmbolnăvire, de riscul de infecţie. Or, când tu consideri că nu te poţi infecta, că nu vei face această boală, evident că tendinţa firească este să nu respecţi celelalte măsuri de prevenţie care sunt transmise şi care sunt în anumite condiţii foarte bine prevăzute într-un cadru legal, adoptat, care este cunoscut de foarte mult timp”, a declarat Valeriu Gheorghiţă asăzi într-u dialog cu presa.