17 iun. 2021 | 07:34

Valeriu Gheorghiță, avertisment crunt despre tulpina indiană prezentă în România: „Are toate caracteristicile să devina variantă dominantă”

Știri generale
Valeriu Gheorghiță, avertisment crunt despre tulpina indiană prezentă în România:
Valeriu Gheorghiță, veste proastă despre tulpina indiană în România

Medicii din România trag semnale de alarmă cu privire la viteza de transmitere a tulpinii indiene Delta, care ar putea ajunge să facă ravagii, inclusiv în țara noastră. Potrivit specialiștilor, aceasta este cu 50% mai transmisibilă și mai rapidă față de variantele inițiale.

Persoanele vaccinate nu sunt ferite 100% de infecția cu tulpina indiană

În ciuda faptului că un procent semnificativ din populație s-a vaccinat anti-covid-19, medicii avertizează că și această categorie de cetățeni este în pericol, deoarece, imunitatea începe să scadă treptat, ei nemaifiind protejați suficient împotriva virusului. Medicul Andrei Rogoz susține că această variantă a virusului nu este o formă particulară, ci o mutație care se produce la nivelul proteinei spike și poate deveni mai agresivă decât altele.

„Nu e o formă clinică particulară, pur si simplu mutaţiile care apar la nivelul proteinei spike din strucura acestui virus , permite acestui virus, fie să se transmită mai uşor, fie să pătrunda în celule, fie să declanşeze nişte cascade de reacţii în organism care să fie mai severe”, a explicat medicul infecţionist.

În prezent, tulpina indiană este prezentă în 74 de țări, ceea ce reprezintă un pericol cu privire la declanșarea unui val patru în toată lumea. Potrivit specialiștilor, mutațiile noului coronavirus pot fi depistate doar prin secvențiere, o procedură complexă, care la noi în țară se face în număr redus (sub 100 de secvențieri pe zi).

Din fericire, niste prime indicii ale prezenței tulpinei în organism apar la testul PCR, astfel că medicii primesc un semnal de alarmă care să-i ghideze către o testare mai aprofundată.

Medicul Valeriu Gheorghiță, despre valul patru al pandemiei

Coodonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, trage un semnal de alarmă cu privire la efectele nefaste pe care tulpina indiană le poate avea în țara noastră, putând să devină predominantă, culminând cu valul patru al pandemiei.

„Este important ca într-o perioadă de circa o lună, o lună şi jumătate să asigurăm trecerea prin fiecare localitate în parte.

Perspectiva unui nou val de îmbolnăviri în sezonul rece este cât se poate de clară și foarte probabil că varianta Delta a tulpinii virale SARS-CoV2 are toate caracteristicile să devină variantă dominantă și din acest punct de vedere este important să asigurăm accesul la vaccinare al tuturor oamenilor care își doresc să se vaccineze.

Studiile arată ca o persoană infectată îmbolnăvește 5 oameni, nu 2,3 ca tulpina inițială provenită din Wuhan”, a spus Valeriu Gheorghiță.

Potrivit datelor oferite de INSP, în România au murit 30 de persoane infectate cu tulpinile contagioase de Covid-19.

 

 

 

Parteneri
Cine este femeia care stă non stop lângă patul lui Florin Piersic. Soția marelui actor nu știe mai nimic despre relația lor
Redactia.ro
Amestecul minune, folosit de mii de ani, cu care trebuie să-ți uzi roșiile de 3 ori în timpul verii. Recolta va fi dublă, iar legumele mari și sănătoase
Click.ro
O femeie din Iași a păcălit moartea, după ce a vrut să traverseze în grabă prin fața unui TIR
Digi24
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un judecător i-a spus că în căsătorie e permis orice
Digi24
Meghan Markle a făcut senzație în Nigeria cu rochia ei! Cum a apărut îmbrăcată soția Prințului Harry / FOTO
Unica.ro
Recalcularea pensiilor. Șeful Casei de Pensii prezintă ultimele noutăți
EVZ.ro
Carmen Harra, mesaj după ce starea lui Florin Piersic s-a înrăutățit! Ce a transmis clarvăzătoarea: „Nu este timpul...” / FOTO
Spynews
BANII AU INTRAT deja în conturi. Anunț istoric la Ministerul Finanțelor: Se schimbă cu adevărat vieţi
Capital.ro
Daniel Baciu, mesaj pentru toți pensionarii români: "Trecem la tipărirea deciziilor!"
Antena 3
După 12 ani, se întoarce la PRO TV. A bătut din nou palma cu postul TV din Pache Protopopescu și a dat lovitura. Primele declarații: „Tot felul de neajunsuri și neînțelegeri..”
Avantaje
S-a aflat cu CÂND CRESC PENSIILE! Daniel Baciu a ANUNȚAT
Mediaflux
BOMBĂ! A apărut femeia cu care Traian Băsescu a avut o relație de DRAGOSTE
Stiri din Lume
Cât de bine arată Loredana Groza la vârsta de 53 de ani. Cum s-a afișat artista / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă dacă lucrezi sau speli când ai cruce neagră sau cruce roșie în calendar. Ce spune biserica
Realitatea.net
Mesaje de Izvorul Tămăduirii 2024. Ce să le transmiți celor dragi în această zi sfântă, Vinerea Luminată
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro