27 iul. 2021 | 07:55

Valeriu Gheorghiță, avertisment crunt cu privire la valul patru al pandemiei: „Este o problemă cât se poate de evidentă”

Sănătate
Valeriu Gheorghiță, avertisment crunt cu privire la valul patru al pandemiei:
Valeriu Gheorghiță, avertisment cu privire la vaccinarea anti-Covid-19

Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-Covid-19 a vorbit luni seară despre situația actuală în România, dar și de pericolul care poate apărea în orice moment din cauza transmiterii comunitare a tulpinii Delta. Din păcate, interesul cetățenilor pentru imunziare scade drastic, iar acest fenomen aduce cu sine riscuri iminente. Cu toate acestea, medicul face un apel către toate persoanele vulnerabile și din categorii de risc să pună stop amânării și să aleagă să se vaccineze.

Cine sunt cele mai expuse persoane în fața valului patru

Vaccinarea anti-Covid-19 în România este mult sub obiectivul stabilit initial de autorități, astfel că, până ieri, România a administrat 9,3 milioane de doze, dintre care 4,78 de milioane cu ambele doze, ţinta finală de vaccinare fiind de 16 milioane de români.

Cu toate acestea, multe persoane nevacciante se află în categoria persoanelor cu risc crescut de boală, astfel că cei cu probleme de sănătate și cu vârsta înaintată sunt cei mai expuși contactării tulpinii Delta, dar și a dezvoltării unei forme grave, ajungând în cel mai rău caz la deces.

Medicul Valeriu Gheorghiță a reamintit despre necesitatea vaccinării bătrânilor din azile, acolo unde deja s-a vaccinat un procent de 70%. Șeful CNCAV și-a exprimat optimismul cu privire la evitarea unui focar de infecție în azile, acestea fiind în fiecare val al pandemiei ținta dezvoltării unor focare de Covid.

“În acest moment este cât se poate de evident că mai avem mult de muncă în ceea ce priveşte ritmul de vaccinare şi procentul de populaţiei care necesită a fi vaccinată. Aş sublinia în mod deosebit populaţia vulnerabilă – populaţia vârstnică, persoanele care se află în evidenţă cu boli cronice. Este o problemă cât se poate de evidentă – necesitatea vaccinării în perioada imediat următoare.

De asemenea, legat de anumite segmente a populaţiei expusă la risc – persoanele din centrele de îngrijire pe termen lung, din căminele de bătrâni – rata de acoperire vaccinală este de peste 70% şi mă aştept să nu avem focare în aceste centre de bătrâni, unde riscul de evoluţie severă şi de mortalitate ar fi ridicat”, a explicat medicul, potrivit Antena3.

Tulpina Delta, dominantă în România

Din păcate, veștile nu sunt foarte bune, astfel că tulpina Delta pare că s-a extins destul de tare în țara noastră, fiind responsabilă cu 60% din cazuri, în timp ce tulpina britanică este cu 22% din totalul cazurilor.

“Tulpina Delta este dominantă, este regăsită în peste 60% din cazurile de COVID-19. Tulpina Alpha, tulpina britanică, anterior dominantă, este undeva la 22% ca procent din secvenţieri. În România, noi estimăm că vorbim între 5 şi 15 % pe valenţă, aici, probabil că rata de secvenţiere ar trebui să crească în perioada următoare, dar tendinţa este de creşterea cazurilor generate de varianta Delta, inclusiv în România”, a explicat medicul.

Medicul Valeriu Gheorghiță a făcut un apel către populația vulnerabilă, avertizând asupra persoanelor care riscă să contacteze și să dezvolte o formă gravă a bolii. Printre aceștia se regăsesc persoanele peste 65 de ani și cele cu diferite afecțiuni cronice, dar și obeze.

“(…) Mesajul meu în această perioadă se îndreaptă către cei vulberabili care au un risc mare de a dezvolta forme severe, cu risc mare de spitalizare şi de evoluţie nefavorabilă. Persoanele peste 65 de ani, persoanele care sunt cunoscute cu afecţiuni cronice, începând de la obezitate, diabet zaharat, bolile cardiovasculare, bolile cronice-renale, pacienţii imunodeprimaţi prin diverse tratamente sau afecţiuni, boli autoimune, transplant, pacienţii oncologici.

Toate aceste afecţiuni cresc riscul unor evoluţii nefavorabile, populaţia peste 12 ani care sunt în evidenţă cu afecţiuni cronice, neuro-psihiatrice, sindrom Down, malformaţii care cresc riscul de forme severe şi chiar de deces. Tocmai de aceea este foarte important să vaccinăm un număr cât mai mare de persoane”, a adăugat Valeriu Gheorghiță, potrivit sursei citate.

 

 

Parteneri
Cine e tânăra pe care Silviu Prigoană a vrut să o înfieze. "Îmi spunea mereu că ar vrea să locuiesc cu el"
Redactia.ro
Povestea celui mai spectaculos castel din Moldova. A supraviețuit războaielor, comunismului, incendiilor și invaziei sovietice
Click.ro
Momentul în care Ludovic Orban își anunță retragerea din cursa pentru Cotroceni și susținerea pentru Lasconi. Reacția candidaților
Digi24
Imagini NEMAIVĂZUTE cu Monica Tatoiu! Cum arăta pe vremea când se iubea cu Florin Călinescu
Vocea.biz
Care au fost ultimele cuvinte ale lui Silviu Prigoană. Prietenii lui au crezut că le face o farsă
Unica.ro
Cea mai mare dilemă a șoferilor, la schimbarea anvelopelor. Sfatul experților
EVZ.ro
Igor Cuciuc și-a înmormântat fiica. Imagini dureroase din ziua în care Andreea a fost condusă pe ultimul drum / GALERIE FOTO
Spynews
Permis de conducere doar după 26 de ani pentru bărbați. Reguli mai stricte pe șoferii începători
Capital.ro
Imagini din casa lui Silviu Prigoană. E o fortăreață! Camerele copiilor arată ca în filmele SF. Tot confortul și mai mult de atât
Avantaje
AJUTOR NESPERAT pentru SUTE de MII de PENSIONARI! Se DAU BANI în PLUS
Mediaflux
Ce țepe a luat Valerie Lungu de când a început să își construiască noua casă. În ce stadiu sunt lucrările
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cum arată noul iubit al Ceraselei de la Insula Iubirii. Primele declarații despre bărbatul care l-a înlocuit pe Rareș
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro