Medicul Mihai Craiu a vorbit despre vaccinurile anti-Covid-19 dedicate copiilor, cât și despre posibilele îngrijorări ale părinților cu privire la acest ser. Într-o perioadă în care numărul infectărilor a explodat, pediatrul a oferit mai multe informații utile legate de vaccin și despre eficiența acestuia. Potrivit specialistului, părinții nu ar trebui să le ascundă micuților motivul pentru care merg la doctor, ci ar trebui să le facă cunoscute beneficiile acestui act.
În urmă cu puțin timp, îndrăgitul medic pediatru, Mihai Craiu, a vorbit deschis despre un subiect puternic controversat în această perioadă, mai exact, despre vaccinarea anti-Covid-19 a copiilor.
Potrivit statisticilor, în valul cinci al pandemiei, generat de tulpina Omicron, copiii și tinerii par să fie mult mai afectați de boală, față de valurile anterioare.
Specialistul i-a încurajat pe părinți să-și vaccineze copii, având în vedere beneficiile acestuia. Mai mult, spre deosebire de vaccinurile destinate adolescenților sau adulților, vaccinurile anti-Covid-19 pentru copii sunt într-o cantitate de trei ori mai mică, astfel că, orice risc este redus.
„Ne aflăm în fața unui vaccin dedicat copiilor, a fost studiat special pentru copii, într-o doză de trei ori mai mică decât doza de adolescenți și într-un volum mai mic de 0,2ml, deci pot să îi asigur că nu vor simți aproape nimic.
Vor experimenta copiii domniilor lor aceleași efecte adverse pe care le-au avut la alte vaccinuri pe care le-au făcut când erau mai mici.
Din experiența cu alte vaccinuri, de-a lungul anilor, li se spune copiilor că nu se va întâmpla nimic, că merg pentru un consult. Trebuie să le spunem onest că vor merge la spital și că vaccinul nu este o chestie de pedeapsă sau vreo conotație negativă, pur și simplu să-i facă super-eroi în fața super-microbului care poate să le viziteze corpul”, a declarat medicul pediatru Mihai Craiu.
În urmă cu o zi, 2.841 de copii cu vârste între 5 şi 11 ani au fost programaţi în platforma naţională de vaccinare anti-COVID în perioada 13 – 20 ianuarie, a transmis, joi medicul Valeriu Gheorghiță.
În cadrul unei conferințe de presă, acesta a declarat că, în țară, există 221 de cabinete de vaccinare pediatrică unde se poate efectua imunizarea celor mici. În București, există șase astfel de cabinete, câte unul în fiecare sector.
„Mai sunt încă 21 de cabinete de vaccinare pediatrice inactive şi care vor fi actualizate şi activate în platformă în funcţie de adresabilitate şi deciziile DSP-urilor judeţene. Demararea campaniei de vaccinare va avea loc pe data de 26 ianuarie”, a afirmat Valeriu Gheorghiţă.
Medicul a mai anunțat că, pe data de 25 ianuarie, în România vor ajune 114.000 de doze comandate, urmând a fi distribuite către centrele regionale de depozitare şi apoi către centrele de sănătate publică judeţene.