Coordonatorul campaniei de vaccinare din România a vorbit joi seară despre momentul în care copiii cu vârste între 12-16 ani vor fi vaccinați. Potrivit acestuia, imunizarea cu Pfizer ar urma să aibă loc în perioada următoare, etapele desfășurându-se ca și la adulți, dar cu o singură diferență.
Medicul Valeriu Gheorghiță a fost întrebat când s-ar putea vaccina copiii, dacă folosirea serului la copii va fi autorizată de către EMA la finalul lunii mai. Răspunsul este unul cât se poate de surprinzător, astfel că imunizarea în rândul adolescenților ar putea începe în prima săptămână a lunii iunie, deci, în foarte puțin timp.
„Prima parte a lunii iunie. Daca se acordă pe 29 mai (autorizarea-n.r.), probabil că în prima săptămână a lui iunie putem să și demarăm această activitate.
Pe 29 – 30 mai, Agenția Europeană a Medicamentului va emite autorizare pentru copiii cu vârste de 12 – 15 ani. Vorbim despre aceleași reacții adverse găsite și la cei de peste 16 ani. Nu s-a identificat nicio reacție adversă atipică.
Comisia ia act de această recomandare, definește autorizarea, se traduce prospectul în limba română și putem administra vaccinul”, a spus Valeriu Gheorghiță, potrivit Alephnews.
Medicul a ținut să precizeze că procedura de vaccinare e aceeași, însă ceea ce diferă este faptul că tânărul trebuie să fie însoțit la centrul de vaccinare de un părinte sau tutore.
„Procedura e aceeași, schema de vaccinare e aceeași, doza este aceeași, protocolul rămâne la fel. Singura particularitate este prezența părintelui sau a tutorelui care trebuie să își dea acordul”, a adăugat Valeriu Gheorghiță.
Întrebat de motivul pentru care șeful OMS le-a recomandat statelor să nu vaccineze copiii și să doneze acele doze, medicul Valeriu Gheorghiță a explicat că este vorba despre o criză de doze de vaccine și nu de un pericol pentru sănătate.
„Pentru regiunea Europei, au fost contractate mai multe doze, încât putem asigura vaccinarea copiilor, dar putem să și donăm”, a răspuns Valeriu Gheorghiță, referindu-se la problema expusă de șeful OMS.