Valeriu Gheorghiță, anunț de ultimă oră despre doza booster a vaccinurilor. La cât timp se va face

de: Bișinicu Andreea
13 01. 2022

Vești importante pentru românii de pretutindeni. Coordonatorul campaniei de vaccinare a populației împotriva coronavirusului Valeriu Gheorghiță a anunțat după câte luni de la prima schemă de vaccinare se poate face doza booster. Toți românii trebuie să știe asta. Serul va putea fi administrat începând de luni, 17 ianuarie. Iată singura condiție ce trebuie îndeplinită.

Doza booster se va putea face la 4 luni de la finalizarea primei scheme de vaccin

Anunț important pentru cetățenii din România. Doctorul Valeriu Gheorghiță a declarat că, începând de luni, 17 ianuarie, românii vor putea face doza booster dacă au trecut patru luni de zile de la finalizarea primei scheme de vaccinare anti-COVID.

Explicația specialistului este una simplă. Potrivit coordonatorului campaniei naționale de vaccinare în România, colonelul dr. Valeriu Gheorghiță afirmă că, științific vorbind, protecția față de noua tulpină Omicron ar începe să scadă după cea de-a patra lună de la prima schema de vaccinare.

„Datele științifice ne arată o protecție sporită, o refacere a eficienței vaccinurilor față de infecțiile cu Omicron. De ce am ales pragul de 4 luni? Ne-am uitat la ce se întâmplă în celelalte țări europene, iar majoritatea au ales praguri de 3 luni sau 4 luni.

Am decis să optăm pentru pragul de 4 luni pentru că datele științifice ne arată că protecția față de varianta Omicron începe să scadă destul de mult după cea de-a patra lună de la prima schema de vaccinare.

Un al doilea lucru important este legat de faptul că, din punct de vedere al efectului imunologic, practic mai devreme de patru luni se pierde efectul de booster real pe care o doză de vaccin o are asupra răspunsului imun”, a declarat Valeriu Gheorghiță joi, 13 ianuarie, scriu cei de la Mediafax.

Cetățenii din Grecia sunt obligați să facă doza booster

Această modificare va fi disponibilă începând de luni, 17 ianuarie. Toți românii, inclusiv copii care au împlinit vârsta de 12 ani, se pot prezenta la cabinetele specializate pentru a primi a treia doză de vaccin anti-COVID, dacă au trecut minim 4 luni de la de la prima schemă de vaccinare.

Contextul pandemic actual din Grecia a captat atenția Uniunii europene. Autoritățile elene au decis că toți cetățenii trebuie să facă doza trei de vaccin anti-COVID, dacă-și doresc să figureze, în continuare, ca persoane vaccinate.

Potrivit Ministerului Sănătății din Grecia, termenul limită este 1 februarie, ceea ce înseamnă că cei care nu reușescă să se vaccineze cu doza booster până la începutul lunii viitoare vor fi considerate neimunizate. În consecință li se va anula certificatul verde și nu vor mai avea posibilitatea de a accesa localurile destinate persoanelor vaccinate.