Concedieri masive la una dintre cele mai de succes televiziuni din România. Conducerea a anunțat că nu mai este nevoie de atât de mulți angajați, motiv pentru care în jur de 1000 de locuri de muncă au fost desființate. De ce au ajuns la această decizie și ce se va alege de angajați.
Grupul britanic de presă Sky a făcut public marţi planurile sale de a elimina 1.000 de posturi de muncă în Regatul Unit în cursul acestui an. Decizia vine în urma tranziției de la serviciile de televiziune prin satelit la cele digitale, care au redus necesitatea unui număr mai mare de tehnicieni specializați, conform informațiilor furnizate de AFP.
Într-o declarație transmisă către AFP, Sky a explicat că din ce în ce mai mulți clienți optează pentru serviciile de televiziune pe internet, care nu implică instalări speciale. Această schimbare în preferințele consumatorilor a determinat ajustarea numărului de posturi necesare pentru a asigura furnizarea serviciilor.
Vezi și: FMI, avertisment pentru întreaga lume: ‘Vor veni concedieri și multe scumpiri’
Cele aproximativ 1.000 de locuri de muncă eliminate reprezintă aproape 4% din totalul de 20.000 de angajați ai grupului în Regatul Unit. Sky Group, cu o prezență în șase țări europene, este specializat în producția și difuzarea televizată și are în total 32.000 de angajați.
Această decizie de restructurare a personalului vine la o zi după ce postul britanic de televiziune Channel 4 a anunțat că va reduce personalul cu 18%, adică aproximativ 200 de concedieri, și că va muta sediul din Londra. Channel 4 a invocat o „încetinire rapidă a economiei britanice și a cererii pe piața publicitară” drept motive pentru aceste măsuri drastice.
PayPal anunță o decizie semnificativă privind restructurarea sa la nivel global, cu o reducere a personalului cu aproximativ 9%, adică în jur de 2.500 de locuri de muncă. Informația a fost transmisă marți de către directorul general al companiei, Alex Chriss, într-o scrisoare internă adresată angajaților și citată de CNBC.
Potrivit lui Chriss, această măsură de restructurare va afecta atât rolurile existente, cât și posturile pentru care PayPal avea inițial planuri de angajare. Reducerile de personal vor avea loc pe parcursul întregului an, conform declarației directorului general.
Angajații afectați de această decizie vor primi notificări până la finalul săptămânii curente. Această mutare strategică reflectă schimbările semnificative în dinamica pieței și vizează, cel mai probabil, optimizarea operațională și adaptarea la noile cerințe ale industriei financiare.
„În întreaga noastră organizaţie, trebuie să ne concentrăm mai mult şi să creştem eficienţa, să implementăm automatizarea şi să ne consolidăm tehnologia pentru a reduce complexitatea şi duplicarea”, a scris Chriss în memoriu, precizând și faptul că PayPal va „continua să investească în domenii ale afacerii despre care credem că vor crea şi accelera creşterea”.
Companiile de tehnologie continuă să implementeze măsuri de reducere a personalului în ianuarie, afectând zeci de mii de angajați. În acest context, peste 23.600 de persoane au fost concediate de la 85 de mari companii de IT doar în această lună, conform platformei Layoffs, citată de CNBC. Aceasta reprezintă cea mai semnificativă scădere lunară începând cu martie 2023, când 38.000 de oameni au fost concediați.
Vezi și: Firma din SUA care va avea mai puține birouri în România. Încep concedierile?
În ultima săptămână, gigantul german SAP a anunțat că va reduce cu 8.000 de angajați, aproximativ 7% din forța sa globală de muncă, în timp ce Microsoft a eliminat 1.900 de locuri de muncă în cadrul diviziei sale de gaming.
În același timp, eBay a renunțat la 1.000 de poziții, reprezentând 9% dintre angajații săi cu normă întreagă, iar fintech-ul Brex a decis să concedieze 20% din personal, adică câteva sute de persoane.
Aceste decizii vin în contextul unui trend persistent de concedieri în sectorul tehnologic, iar în 2023, băncile au eliminat aproape 18.000 de locuri de muncă. În continuare, în 2024, luna ianuarie a adus noi decizii de reducere a personalului din partea unor mari companii de tehnologie. Google și Amazon au renunțat la câteva sute de angajați fiecare, în timp ce Discord a concediat 17% din forța sa de muncă, adică aproximativ 170 de oameni.
Este important de menționat că aceste concedieri au avut loc înainte ca unele dintre cele mai mari companii de IT, precum Alphabet, Amazon, Apple, Meta și Microsoft, să-și publice rapoartele financiare trimestriale, așteptate în cursul acestei săptămâni.
Conform statisticilor, cele mai multe concedieri din IT au fost făcute în ianuarie 2023, când 277 de companii de tehnologie au concediat aproape 90.000 de oameni.