08 mart. 2021 | 13:16

Vaccinul AstraZeneca, efecte adverse mai puternice decât Pfizer sau Moderna? Răzvan Cherecheş face lumină în acest sens

News
Vaccinul AstraZeneca, efecte adverse mai puternice decât Pfizer sau Moderna? Răzvan Cherecheş face lumină în acest sens
Efecte adverse ale vaccinului AstraZeneca

Coronavirus a făcut dezastru la nivel mondial timp de câteva luni bune. Chiar și în acest moment, mai multe țări, inclusiv România, au adoptat restricții severe pentru a pune capăt pandemiei. Au apărut vaccinuri împotriva virusului, însă nu toată lumea are încredere în spusele medicilor. Majoritatea oamenilor se tem de efectele adverse ce pot apărea după efectuarea vaccinului împotriva Covid-19.

Efecte adverse în cazul vaccinului Covid-19

Profesorul de sănătate publică de la Universitatea Babeș-Bolyai, Răzvan Cherecheș, ne vorbește despre efectele adverse ale vaccinului AstraZeneca și dacă acestea sunt mai severe față de Pfizer și Moderna. Acesta susține că efectele adverse diferă în funcție de persoană, însă nu trebuie să ne îngrijorăm. Profesorul susține că efecte adverse ca și febră mare, dureri în locul injectării, diaree sau greață apar la una din 10 persoane. De asemenea, ele trec, de regulă, într-o zi sau două.

„Nu. Efectele adverse relativ comune sunt: una din 10 persoane poate să dezvolte dureri la locul injectării, dureri articulare, durere de cap, febră până la 38 de grade, diaree, greață, vărsături. Aceste reacții durează 24 – 48 de ore”, spune Răzvan Cherecheș, într-un clip video postat pe pagina de Facebook a Ministerului Sănătăţii.

Printre alte efecte adverse, putem menționa faptul că una din 100 de persoane pot dezvolta roșeață în locul injectării. Un procentaj mai mic pot întâmpina amețeală, lipsa apetitului și transpirație. De asemenea, profesorul susține că aici este o diferență față de vaccinul Pfizer.

Una din 1.000 de persoane poate să dezvolte lipsa apetitului, amețeală, transpirație, ușoare umflături ale ganglionilor de la subsuoara mâinii în care a fost injectată. Aici apare o diferență față de vaccinul Pfizer, care poate să dea insomnie”, adaugă profesorul de sănătate publică.

Cel mai serios efect advers al vaccinului AstraZeneca sunt reacțiile adverse. Profesorul susține că efectele adverse ale vaccinului AstraZeneca nu sunt mai severe față de efectele severe ale vaccinurilor Pfizer și Moderna.

Una din 100.000 de persoane poate să dezvolte reacții alergice, acesta fiind cel mai serios efect advers al vaccinului AstraZeneca identificat până în acest moment, conform lui Cherecheș: „Efectele adverse ale vaccinului AstraZeneca nu sunt mai severe decât efectele adverse ale vaccinurilor Pfizer sau Moderna”.

Cum funcționează vaccinul AstraZeneca

Vaccinul AstraZeneca este un vaccin cu vector viral nereplicativ. Există și alte vaccinuri în curs de dezvoltare ce folosesc aceeași tehnologie,  împotriva virusurilor precum HIV. Aceste tipuri de vaccinuri folosesc un alt virus, în acest caz, adenovirus. Acesta transportă un fragment din informația genetică a virusului Covid-19 în celulele de la locul administrării.

Ulterior, acestea sintetizează proteina Spike a SARS-CoV-2. Această proteină va fi recunoscută ca fiind străină organismului. În acest fel va începe producția de anticorpi și de celule ce o vor ataca. Dacă persoanele vaccinate se vor întâlni cu noul coronavirus, corpul lor îl vor recunoaște, iar organismul este pregătit să se apere.

Parteneri
Se cutremura CASA REGALA! Amanta Printului William a RUPT TACEREA
Redactia.ro
Ce a pus Prodanca în pachetele de Paște pe care le-a împărțit pentru regretata sa mamă, Ionela: „De acolo de sus se bucură pentru tot ce vede “
Click.ro
GALERIE FOTO Cele mai extravagante ținute de la Met Gala 2024. Un bilet la dineu a costat 75.000 de dolari
Digi24
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un judecător i-a spus că în căsătorie e permis orice
Digi24
Ce a povestit Sebastian Țopescu, fiul regretatului Cristian Țopescu, la 6 ani de la moartea tatălui său
Unica.ro
Castelul din România care i-a sedus pe americani. Turiștii se înghesuie în acest loc
EVZ.ro
Fiica lui Lele și a Andrei Volos se confruntă cu probleme de sănătate. Ce a pățit micuța Kim Nicole: „La control...” / FOTO
Spynews
S-a dat ordin pentru TOATĂ ROMÂNIA. Noile reguli de transport sunt deja în vigoare
Capital.ro
Categoria de români care va primi 1.500 de lei în plus la pensie. Ministrul Muncii: "Avem un mecanism clar stipulat în lege"
Antena 3
A recunoscut că este din nou singură! Motivul pentru care vedeta noastră și iubitul ei și-au spus „Adio”. E prima dată când vorbește despre asta
Avantaje
O nouă EPIDEMIE în TOATĂ Europa. BOALA care FACE deja RAVAGII
Mediaflux
Hidrologii, anunț de ultimă oră! 17 județe din țară, sub atenționare cod galben de viituri. Care sunt zonele vizate
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Chefi la cuțite, 7 mai 2024. Alexandru Săbădeanu, cuțitul de aur al lui Orlando Zaharia, a fost eliminat din sezonul 13
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro