Vaccinul anti-COVID a ajuns în România azi, în jurul orei 14:00, la exact 10 luni distanță de când primul român a fost infectat cu noul coronavirus. Primele 10.000 de doze Pfizer/Duminică se vor imuniza primii cetățeni/ Arafat: „Asistăm la un moment istoric”.
Grupul de Comunicare Strategică a transmis că prima tranșă de vaccin anti-covid a ajuns în România astăzi, pe la Vama Nădlac 2, județul Arad. 500 de mii de doze vor fi folosite pentru cadrele medicale. Restul de 9,5 milioane pentru bolnavii cronici și vârstnici.
„Este o speranță, este lumina de la capătul tunelului, dar atentie, asta nu inseamnă ca s-a rezolvat și că uităm de masurile de distanțare. Este doar un început. De azi vom lucra pe 2 fronturi, frontul de combatere a virusului Sars-Cov-2 și frontul de vaccinare. Asistăm la un moment istoric”, a declarat secretarul de stat Raed Arafat.
Sâmbătă, 26 decembrie, vor ajunge alte doze de vaccin la Insitutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară ”Cantacuzino”, desemnat Centrul Național de stocare a vaccinurilor împotriva noului coronavirus. Imunizarea va începe duminică, 27 decembrie, în toate cele 10 spitale de boli infecțioase aflate în prima linie în lupta împotriva bolii.
Primul român care va primi serul este un medic de la Institutul ”Matei Balș” din Capitală. Acțiunea se va petrece în a treia zi de Crăciun, duminică. Apoi, treptat, vor fi vaccinate cadrele medicale din spitalele COVID.
„Se începe cu o tranșă simbolică, dar după Crăciun vin următoarele tranșe şi aşa se va continua până toată populația va beneficia de vaccin. Aceste vaccinuri sunt sigure, eficiente, autorizate la cele mai înalte standarde europene. Recomandăm tuturor românilor să fie pregătiţi să se vaccineze”, a declarat președintele Klaus Iohannis.
Vaccinul nu se va vinde în farmacii, cel puțin în primul an. Nu-l vom găsi nici în cabinetele madicilor de familie. Doctorii ne sfătuiesc să nu-l procurăm de pe internet sau de pe piața neagră, pentru a nu ne expune riscurilor. El se va administra în două doze, astfel încât 5 milioane de români să fie imunizați.
Pe de altă parte, deși în plină campanie de promovare a leacului anti- COVID 19, sunt încă mulți români care nu au încredere în el și care susțin că vor refuza injectarea. Oamenii sunt sceptici având în vedere că se cunosc prea puține detalii despre efectele pe termen lung. Însă, specialiştii vin cu o serie de explicaţii menite să lămureasc anumite îndoieli. „Nu vrem să obligăm pe nimeni, să vaccinăm pe nimeni cu forța”, a spus șeful de stat.