Vaccinarea copiilor în România. Când începe și cum se va desfășura

Vaccinarea copiilor în România. Când începe și cum se va desfășura
EMA a început evaluarea utilizării vaccinului COVID-19 la copiii cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani

Valeriu Gheorghiță anunță deja pregătiea din punct de vedere logistic pentru demararea campaniei de vaccinare pentru minorii cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani. La nivel național deja se pregătesc centrele de vaccinare unde cei mici vor puta fi vaccinați anti-covid.

EMA a început evaluarea utilizării vaccinului COVID-19 la copiii cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani

Pe 18 octombrie EMA a început să evalueze o cerere de extindere a utilizării vaccinului COVID-19, Comirnaty, de la BioNTech/Pfizer, la copiii cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani.

Comirnaty este un vaccin pentru prevenirea COVID-19, autorizat în prezent pentru utilizare la persoanele cu vârsta de 12 ani și peste. Acesta conține o moleculă numită ARN mesager (ARNm) cu instrucțiuni pentru producerea unei proteine, cunoscută sub numele de proteina spike, care este prezentă în mod natural în SARS-CoV-2, virusul care provoacă COVID-19. Vaccinul acționează prin pregătirea organismului pentru a se apăra împotriva SARS-CoV-2.

„Comitetul pentru medicamente de uz uman al EMA (CHMP) va analiza datele privind vaccinul, inclusiv rezultatele unui studiu clinic în curs de desfășurare la care participă copii cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani, pentru a decide dacă va recomanda sau nu extinderea utilizării acestuia.

Opinia CHMP va fi apoi transmisă Comisiei Europene, care va emite o decizie finală. EMA va comunica rezultatul evaluării sale, care este așteptat în câteva luni, cu excepția cazului în care sunt necesare informații suplimentare.”, era anunțul făcut de EMA în octombrie.

Valeriu Gheorghiță anunță data startului vaccinării minorilor în România

Deși evaluările nu au fost încă concluzionate în procent de 100%, la nivel european, statele se pregătesc deja logistic pentru demararea campaniilor de vaccinare covid pentru minorii cu vârste între 5 și 11 ani. Valeriu Gheorghiță anunță că și România a început pregătirile la nivel național prin crearea de centre locale și zonale de vaccinare pentru minori.

Majoritatea, spune coordonatorul campaniei, se vor stabili în spitale, în centrele deja existente pentru adulți, dar dacă se va dori, minorii vor putea fi vaccinați și la medicul de familie.

Cât despre data demarării campaniei, Valeriu Gheroghitță spune că EMA a devansat data oficială de start, undeva la mijlocul acestei luni, tocmai în ideea de a publica concluziile reale alte analizelor făcute pentru vaccinul Cominarty de la Pfizer, adresat copiilor.

„Ne așteptăm ca în a doua parte a lunii noiembrie să avem această autorizare, probabil undeva pe data de 25 noiembrie. Pentru vaccinul de la compania Moderna care, de asemenea, a depus documentația de evaluare la Agenția Europeană a Medicamentului, se așteaptă că autorizarea să se acorde la jumătatea lunii decembrie”, afirmă medicul Valeriu Gheorghiță.

Statele Unite ale Americii și Israelul sunt campioanele la startul campaniei de vaccinare la minorii cu vârste între 5 și 11 ani, iar Austria a anunțat intenția de a demara campania înainte de autorizarea de către EMA.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI