Dacă iarna a venit în sfârșit la noi, meteorologii ne anunță că nu trebuie să subestimăm vremea rea. Ce emite ANM până la începutul lunii martie?
Directorul general al Autorității Naționale de Meteorologie Elena Mateescu, face un anunț important în ceea ce privește vremea severă din România. A menționat că nu trebuie exclusă posibilitatea apariției de vreme rea. Indiferent de sezon, ploile și rafalele de viscol pot apărea, așa cum vremea a luat-o înainte și în loc de februarie s-a oprit în aprilie. Cum se tot întâmplă, putem avea episoade scurte vreme rea.
Aceste estimări săptămânale ne dau aprecieri ale anomaliilor termice sau de precipitaţii faţă de mediile climatologice. Mai ales în sezoanele de tranziţie putem să avem episoade scurte severe, indiferent de sezon, pot fi prelungiri ale sezonului de iarnă în primăvară sau de vară în luni de toamnă. Aşa cum se tot întâmplă”
Elena Mateescu precizează că în următoarele perioade, temperaturile maxime vor depăși 16-18 grade Celsius în zona de vest, cu o tendință de deficit a cantităților medii. Până în data de 16 februarie, există șansa să apară un fenomen de secetă puternică extremă. Pentru ani 2021-2050, se indică posibilitatea menținerii de creștere a temperaturilor medii. Luna februarie are deja o abatere termică pozitivă de 3 grade Celsius.
Pentru această săptămână, meteorologii anunță temperaturi mult mai mari față de cele specifice datei calendaristice. Ploile însă nu încetează să apară, acestea fiind anunțate la mijlocul săptămânii, dar temperaturile vor fi mai ridicate decât în mod normal. Recordul lunii februarie a fost înregistrat cu 26 de grade Celsius în 1995, la Medgidia.
Ploi slabe se anunță temporar în nordul Transilvaniei, Crișana, Maramureș și nordul Moldovei. În București soarele va sta ascuns după nori, dar fără a prezenta apariția ploilor. După data de 18 februarie temperaturile o să înceapă să scadă până la 10-12 grade Celsius.