25 ian. 2022 | 10:40

Va ajunge România la 70.000 de infectări zilnice? Anunțul sumbru făcut de Alexandru Rafila

Sănătate
Va ajunge România la 70.000 de infectări zilnice? Anunțul sumbru făcut de Alexandru Rafila
Alexandru Rafila, ministrul Sănătății Sursă foto: wowbiz.ro

Ministrul Sănătății a vorbit despre perioada tensionată așteptată de autorități în următoarele săptămâni. În acest moment, România se află în plin val cinci al pandemiei, iar această situație se reflectă în creșterea expozivă a infectărilor. Alexandru Rafila a anunțat, de asemenea, și când ar urma să apară primele relaxări, dacă lucrurile decurg conform previziunilor făcute de specialiști.

Vârful valului cinci, mai aproape decât ne imaginam

Ministrul Sănătății a făcut anunțul de care toți românii se temeau. Astfel, specialistul a tras un semnal de alarmă privind momentul în care valul cinci al pandemiei va atinge vârful, iar numărul infectărilor va atinge cote maxime. Există totuși și o veste bună, mai exact, este vorba despre scăderea rapidă a cazurilor, direct proporțională cu creșterea acestora. Medicul atrage atenția cu privire la beneficiile incontestabile ale vaccinării, evitând astfel formele grave ale bolii sau decesul.

„Peste 3 săptămâni, în intervalul 10-15 februarie, probabil vom asista la un vârf al valului, după care vedem o descreștere. Rămâne de văzut cât de rapidă va fi descreșterea. E posibil să fie destul de rapidă, pentru că astfel de valuri cu creștere fulminantă au și o scădere similară, dar rămâne de văzut în ce măsură respectăm măsurile legate de distanțare, utilizarea corectă a măștii, evitarea aglomerației și chiar de vaccinare. În ciuda discuțiilor legate de vaccinare și a evidențelor că transmiterea e posibilă și la vaccinați, pe măsură ce Omicron a înlocuit tulpinile anterioare, vaccinarea are avantajul de a proteja de formele grave și deces”, a explicat Alexandru Rafila.

„Vrem să depistăm toate cazurile reale”

În cadrul aceleiași intervenții, medicul Alexandru Rafila a fost întrebat dacă scenariu prevăzut de INSP se va concretiza atunci când vom atinge perioada de foc a valului cinci. Potrivit specialistului, numărul infectărilor înregistrate este strâns legat de numărul testelor efectuate. Chiar și așa, ministrul Sănătății nu crede că România va înregistra zilnic 70.000 de cazuri.

„Era un scenariu maximal al INSP, erau cifrele maxime. Sper să nu ajungem la acest vârf. Numărul de cazuri detectate depinde și de numărul de teste. În cursul acestei săptămâni, numărul de teste va crește și va depăși 100.000 zilnic. Ca să facem o comparație, în octombrie 2020, numărul de cazuri a scăzut brusc odată cu testele. Cu cât testezi mai puțin, cu atât găsești mai puține cazuri. Nu vrem să găsim mai puține, ci toate cazurile reale, creștem capacitatea de testare. Dar situația aceasta cu 70.000 de îmbolnăviri zilnic nu va fi atinsă în România”, a dezvăluit Alexandru Rafila, la Digi24.

Doza a patra de vaccin, eficientă sau nu?

Alexandru Rafila a fost întrebat ce părere are despre doza a patra de vaccin anti-Covid-19, în contextul în care sunt discuții legate de administrarea dozelor suplimentare, la interval de câteva luni. Potrivit ministrului Sănătății, pentru moment, acesta nu vede necesară o asemenea soluție, ci mai degrabă, preferă un vaccin actualizat, care oferă mai multă imunitate în fața noilor tulpini. Cu toate acestea, vaccinarea rămâne cea mai puternică armă împotriva efectelor devastatoare ale virusului.

„Sunt discuții, nu există recomandări. Sincer, din punct de vedere profesional, faptul că producătorii nu au reușit într-un timp scurt să adapteze vaccinul la variantele circulante nu cred că constituie argument pentru o doză suplimentară.

În timp, dacă vor apărea noi tulpini, dacă va exista o adaptibilitate a vaccinului când apar noi variante, putem discuta despre vaccinarea la grupele vulnerabile, ca în cazul infecției gripale, dar nu cred că are rost în acest moment discuția legată de doza 4, în utilizarea aceluiași tip de vaccin care și-a dovedit limitele în ceea ce privește prevenirea transmiterii. E clar că trebuie să folosim vaccinarea pentru a evita formele grave și decesul”, a adăugat medicul.

Cu privire la renunțarea la diferite restricții, medicul a explicat că acest lucru ar putea fi posibil până la finalul lunii martie, atunci când ar fi introduse o serie de măsuri de relaxare. Cu toate acestea, oficialul susține că existența unor analize detaliate în avans ar putea reduce efectele pandemiei, oferind în același timp mai multă libertate și siguranță.

 

Parteneri
Ce monedă trebuie să ai în buzunar, în noaptea de Revelion. Îți va aduce noroc
Redactia.ro
Testul IQ pentru genii și cei cu privire de vultur. Doar 1% dintre oameni găsesc pisica în 5 secunde!
Click.ro
Ce este Sindromul Kessler, dezastrul spațial care ar putea fi imposibil de oprit. Ar avea efecte catastrofale pentru viața pe Pământ
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Blestemul piesei 'Ești iubibilă', a trupei Taxi. Cuplurile de vedete din videoclip s-au despărțit unul după altul!
Unica.ro
Taxiul în noaptea de Revelion, un coșmar. Prețurile ating un nivel record
EVZ.ro
Unde trebuie depozitate bananele ca să reziste un timp îndelungat. Sfaturile simple de pus în practică
Spynews
Knock out pentru Călin Georgescu. Ce a decis judecătoarea Cristina Ardeleanu
Capital.ro
Ștefan Bănică și Lavinia Pîrva și-au transformat total vila de 1 milion de euro: living primitor, pian, curte spațioasă, piscină și asta nu e tot. Detaliul fabulos care se vede în imagini
Avantaje
Cel mai GREU REVELION din ISTORIA României.
Mediaflux
Țara din Europa ce construiește un zid la granița cu statul vecin. Nimeni nu va avea voie să treacă
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cine a câștigat Chefi la cuțite, sezonul 14. A plecat acasă cu premiul de 30.000 de Euro și stagiul la Retroscena
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro