Ultimele trei zile au adus schimbări ale valorilor termice, de până la 20 de grade, în mai toată țara, iar asta nu este beneific pentru organism. Ba mai mult, apariția ciclonului care a lovit deja Slovacia a produs un fenomen meteo, denumit de specialiști inversiune termică periculoasă. Din păcate lucrurile nu se opresc aici, iar meteorologii anunţă fenomene meteo extreme.
Ca urmare a fenomenelor extreme din utimele zile și a prezenței ciclonului dinspre Slovacia, meteorologii anunță fenomene meteo extreme. Ba mai mult de-atât, aceștia vorbesc de apariția unei inversiuni de temperatură extrem de periculoasă.
Vezi și: Ce este inversiunea termică. Cum îi afectează pe bucureștenii care suferă din cauza poluării
Meteorologii spun că nu numai că trebuie să ne facem griji cu privire la modelele meteorologice la scară largă care ne afectează viața de zi cu zi, dar geografia locală poate dicta, de asemenea, scimbările atmosferice, lăsând părți ale țării afectate de cerul mohorât și de aerul rece din aceste zile, cu cel puțin 20 de grade mai puțin față de zilele caniculare de până acum.
Conform specialiștilor, inversiunile de temperatură fac multe probleme în unele zone în timpul lunilor reci, inclusiv furtuni de gheață, poluare a aerului care duce la probleme de sănătate și chiar efecte sporite ale exploziilor și ale altor zgomote puternice.
Da, pe timp de vară, cum este acum, o inversiune de temperatură apare atunci când un strat de aer cald se dezvoltă deasupra unui strat de aer mai rece. Acest strat cald, inversiunea, acționează ca un capac care sigilează atmosfera mai rece de sub el.
„Da, fenomenele extreme sunt alimentate de o cantitate mare de energie care vine ca urmare a încălzirii globale, toate sistemele se alimentează cu această energie, nivel de severitate asupra ecosistemelor.
Da, vom avea şi noi, aerul este pompat mai ales înspre Spania şi are tendința să ajungă şi mai spre est, şi mai spre nord, trecem prin acest episod răcoros.”, explică Roxana Bojariu, climatolog ANM, potrivit romaniatv.net.
Conform aceluiași specialist, de vineri, sâmbătă şi duminică vremea va reveni la normalul perioadei, devenind ceva mai caldă.
Cât despre săptămâna viitoare, Roxana Bojariu spune că ”va trebui să fim atenți, este problemă sa avem un val de căldură, este însă destul de devreme şi trebuie să urmărim actualizările meteo, trebuie să ne protejăm viața„.
Explicația dată pentru aceste zile cu valori termice scăzute, mai spune Roxana Bojariu, precum și apariția de fenomene meteo extreme, se datorează ciclonului din Solvenia:
”Motivul diferenței mari de temperatură este un ciclon neobișnuit de intens pentru această perioadă din an.
Aceasta s-a deplasat din sudul Europei, prin Slovenia și Polonia, spre Marea Baltică în ultimele zile, afectând parțial și România în weekendul trecut. În prezent, în apropierea Cercului Arctic este mai cald decât în România.
Acest lucru se datorează unei depresiuni atmosferice neobișnuit de puternice pentru această perioadă a anului.”, mai spune Roxana Bojariu.
Deși ne bucuram de valori termice mai scăzute, se pare că nu vom scăpa încă de caniculă, aceasta fiind anunțată pentru săptămâna viitoare.