Valul de frig care cuprinde centrul și estul Europei ar urma să dureze până în luna săpttămâna viitoare, iar prognoza acestei zile, emise de ANM, anunță un nou val de frig, fiind anunțate precipitații însemnate cantitativ, ninsori, intensificări ale vântului. În același timp, ANM a emis și un Cod Galben în care sunt anunțate cantități însemnate de apă, ninsori și viscol la altitudini de peste 1.700 metri.
Meteorologii spun că un factor meteorologic global semnificativ în aceste ultime luni a fost ENSO. Aceasta este o regiune a Oceanului Pacific ecuatorial care trece de la o fază caldă la una rece, iar meteorologii spun că, în mod obișnuit, există o schimbare de fază la fiecare 1-3 ani.
Fazele ENSO influențează în mod semnificativ precipitațiile tropicale, modelele de presiune și feedback-ul dintre ocean și atmosferă. În acest fel, ENSO are un impact asupra precipitațiilor tropicale și a modelelor de presiune, modificând sistemul de feedback atmosferic-oceanic.
În plus, influența ENSO se răspândește la nivel global prin intermediul acestui sistem de feedback, creând o schimbare puternică a modelelor de temperatură și de zăpadă în ambele emisfere, se mai arată în prognoza meteo europeană. În aceeași măsură, mai spun specialiștii, condițiile La Nina, care încă durează, vor transfera impactul atmosferic cel puțin până la începutul primăverii, iar în multe cazuri, condițiile atmosferice pot dura ceva mai mult decât anomaliile oceanice.
Vezi și: Ger în România. Alerta anunțată la o stație meteo: e prag critic de frig
În cursul acestei zile, ANM a emis noi avertizări de vreme rea, care anunță că urgia albă se întoarce, iar una dintre ele anunță precipitații însemnate cantitativ, ninsori, intensificări ale vântului. În același timp, Codul Galben emis tot astăzi, sunt anunțate cantități însemnate de apă, ninsori și viscol la altitudini de peste 1.700 metri.
„În intervalul menționat aria precipitațiilor se va extinde treptat dinspre regiunile vestice și va cuprinde aproape toată țara. Vor fi ploi, iar mai ales la altitudini de peste 1500 m lapovițe și ninsori, însă din noaptea de sâmbătă spre duminică (25/26 februarie) se vor transforma treptat, astfel încât vor predomina ninsorile în vest, nord și centru, precum și în zonele montane unde se va depune strat consistent de zăpadă.
Pe toată perioada se vor acumula peste 60…80 l/mp, cu precădere în zona Carpaților Occidentali și în nordul Carpaților Orientali și în vestul Carpaților Meridionali. Vântul va avea temporar intensificări pe creste, cu viteze mai mari pe parcursul zilei de sâmbătă, când rafalele vor depăși 70…80 km/h și va fi viscol; tot atunci vor fi intensificări local și în restul țării, în general de 50…60 km/h.
În intervalul menționat, în Crișana și local în Banat, Maramureș și nordul Transilvaniei, precum și la altitudini sub 1500 m în zona Carpaților Occidentali, în vestul Carpaților Meridionali și în nordul Carpaților Orientali va ploua și se vor acumula cantități de apă de 25…40 l/mp, iar izolat vor depăși 50…60 l/mp. La altitudini mai mari de 1700 m va ninge, vântul va avea intensificări susținute cu rafale de peste 90…100 km/h și va fi viscol.”, anunță astăzi ANM.